Många döda i drabbning mellan gäng och polis

Minst 23 personer dödades i helgen i sammandrabbningar mellan polis och olika gäng i Venezuelas huvudstad Caracas.
Polis anklagas för övervåld.
Publicerad 10 januari 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Venezuelas president Nicolás Maduro och hans regering anklagas för att inte stävja polisvåld. Arkivbild.
Venezuelas president Nicolás Maduro och hans regering anklagas för att inte stävja polisvåld. Arkivbild.Foto: Matias Delacroix/AP/TT

Våldsamheterna inleddes i fredags, när två av polisens specialenheter gick till offensiv i stadsdelen La Vega. Gänggrupperingar kontrollerar stora delar av det utsatta området.

Polisen led inga förluster vid insatserna.

Polisens offensiv granskas dock kritiskt av människorättsgrupper, som anklagar regeringen för urskillningslöst dödande i kampen mot gängkriminalitet.

– Det är, som jag ser det, en insats för "invånarnas säkerhet", som nu leder till ett stort antal offer, säger Marino Alvarado som tillhör människorättsorganisationen Provea.

Även en FN-delegation som granskar president Nicolás Maduro och hans regerings insatser mot organiserad brottslighet är kritisk. Den anser att Venezuela bör upplösa polisens specialenhet då den kontinuerligt utfört brott mot mänskliga rättigheter.

Regeringen har svarat på kritiken med att den är "förpestad med lögner".

Venezuela har ett av världens högsta mordantal per invånare.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.