Många har symtom ett år efter covid-19

Varannan patient som vårdats på sjukhus på grund av covid-19 har fortfarande symtom ett år senare.
Publicerad 5 september 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Muskelsvaghet och trötthet är de vanligaste långtidsbesvären efter covid-19.
Muskelsvaghet och trötthet är de vanligaste långtidsbesvären efter covid-19.Foto: Johan Nilsson/TT

Det är i tidskriften The Lancet som forskare berättar om hur det har gått för de kinesiska patienter ett år efter att de hade vårdats på ett sjukhus i Wuhan i Kina, skriver Dagens Medicin.

Totalt rör det sig om 1 300 kvinnor och män vars medelålder var 59 år och där uppföljningar gjorts sex respektive tolv månader efter utskrivning.

Efter sex månader hade 68 procent av patienterna minst ett symtom kvar som kunde kopplas till infektionen, en siffra som hade minskat till 49 procent vid tolvmånadersuppföljningen. Muskelsvaghet och trötthet var de vanligaste rapporterade besvären vid båda tillfällena. Bland dem som jobbade hade 88 procent gått tillbaka till sitt tidigare arbete efter tolv månader.

En svaghet med studien, skriver forskarna, är att patienterna kommer från ett och samma sjukhus, Jin Yin-tan Hospital, varför det inte är säkert att resultaten gäller patienter i andra områden eller länder.

Johan Nilsson/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.