Mangs dom väntar

ledare Tingsrätten anser att en övertygande del av bevisningen visar att Peter Mangs är den seriemördare som under några år terroriserade Malmö.
Publicerad 25 juli 2012 • Uppdaterad 14 december 2021
Under rättegången har Peter Mangs visat upp sin märkliga personlighet. Nu ska man testa hans psyke. Foto: Scanpix
Under rättegången har Peter Mangs visat upp sin märkliga personlighet. Nu ska man testa hans psyke. Foto: Scanpix

Tingsrätten anser att en övertygande del av bevisningen visar att Peter Mangs är den seriemördare som under några år terroriserade Malmö.Överlevande offer och anhöriga som väntat länge på att få dra ett streck i den tragedi de drabbats av får dock vänta ytterligare på att skriva den sista raden i ärendet. Samtidigt som tingsrätten meddelade att de anser att den åtalade är skyldig levererades även beskedet att Mangs ska genomgå en psykundersökning. Straffet meddelas därför första eller andra veckan i september.

I rapportering från rättegången i Malmö har det framgått att Mangs är en mycket märklig person. Han har framstått som oberörd av det som rättegången handlat om. Han har visat sig obstinat och är, som en kommentator på radion uttalade, barnslig. Och ska man tro tingsrätten, åklagarna och i det här fallet troligen en stor del av allmänheten så är Mangs den skyldige. Motivet kan ändå på grund av hur Mangs agerat under rättegången fortfarande framstå som något oklart. Chefsåklagare Solveig Wollstad menade i sitt åtal att det är uppenbart att Peter Mangs hade rasistiska motiv eftersom alla brottsoffer utom två har utländsk bakgrund. Peter Mangs menar själv att han inte har några främlingsfientliga tankar, vilket för den utomstående framstår som ett uppenbart försvar från någon som säger sig vara oskyldig till det han anklagas för.

Slutligen kanske man ändå ska fråga sig vad som hade känts bra utifrån denna mordrättegång. Oavsett ett rasistiskt motiv eller ett motiv utan syfte och mening blir svaret likväl att motverka återupprepning genom ett minskat utanförskap, att se och bekräfta varandra.

Dag Gustavsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.