Annons

Margrethe – den enda kvinnliga monarken

Drottning Elizabeth II satt 70 år på tronen – något som få regenter lyckats med.
Sveriges kung är en av tre nu levande monarker som suttit längst på tronen.
Storbritannien • Publicerad 9 september 2022
Drottning Margrethe klev upp på tronen 1972, 31 år gammal. Arkivbild.
Drottning Margrethe klev upp på tronen 1972, 31 år gammal. Arkivbild.Foto: John Randeris/AP/TT
Triss i regenter. Kung Carl Gustaf tillsammans med drottning Margrethe och kung Harald i samband med att det norska kungaparet firade 25 år på tronen 2016.
Triss i regenter. Kung Carl Gustaf tillsammans med drottning Margrethe och kung Harald i samband med att det norska kungaparet firade 25 år på tronen 2016.Foto: Lise Åserud/NTB Scanpix/TT

Storbritanniens drottning Elizabeth II firade 70 år på tronen så sent som i februari i år. Fram till på torsdagen var hon den levande regent som haft sin titel längst.

Hennes bortgång innebär att Danmarks drottning Margrethe nu är den enda levande kvinnliga monarken. I år firar hon 50 år som regent.

Annons

– Tanken är att hon ska fira sitt jubileum i helgen, vilket varit framflyttat sedan i januari, säger hovexperten Roger Lundgren.

Danska kungahuset har meddelat att man kommer att göra ett antal förändringar i schemat med anledning av drottning Elizabeths bortgång.

Nordiskt i toppen

Trots 50 år på tronen hamnar den danska drottningen inte högst upp på listan över nu levande regenter som suttit längst på tronen. I topp återfinns Bruneis sultan Hassanal Bolkiah.

– Han blev sultan 1967, berättar Roger Lundgren.

Efter sultan Hassanal Bolkiah och drottning Margrethe kommer Sveriges kung Carl Gustaf som nästa år suttit på tronen i 50 år. Han är den sjunde kungen ur huset Bernadotte och den längst regerande monarken i Sveriges historia.

Tittar man på kungahusen i Europa är det få regenter som når upp till just 50-strecket. Efter Sverige blir det därför ett hopp. Näst på tur är ytterligare ett nordiskt land – Norge. Kung Harald tillträdde 1991.

– Flera av de europeiska monarkerna har ju abdikerat och släppt fram sina barn i stället, säger Roger Lundgren och tillägger:

– Det här har att göra med att i Skandinavien och i Storbritannien är abdikation något negativt, medan man i Benelux-länderna och Spanien snarare sett det som en positiv sak.

Tronskifte i Europa

I Spanien abdikerade Juan Carlos I 2014 efter drygt 38 år och lämnade över tronen till sonen Felipe VI. I Nederländerna blev det tronskifte efter 33 år när drottning Beatrix 2013 lämnade över kronan till sonen Willem-Alexander.

Tittar man utanför Europa har Jordaniens kung Abdullah II innehaft ämbetet sedan hans far, kung Hussein, avled 1999. Samma år tillträdde även Muhammad VI av Marocko som kung.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons