Mätning: Vänsterpartiets uppgång bruten

Publicerad 2 september 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar (V) inför omröstningen om Stefan Löfven (S) som statsminister i riksdagen. Arkivbild.
Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar (V) inför omröstningen om Stefan Löfven (S) som statsminister i riksdagen. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Vänsterpartiets uppsving under sommaren tycks ha vänts i sin motsats. Partiet tappar 2,1 procentenheter i en ny opinionsmätning som Novus gjort i samarbete med Sveriges television.

– Vänsterpartiet är återigen på samma nivå som de var i början på sommaren, framförallt tappar man väljare till Socialdemokraterna, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus till SVT.

Lyftet för Vänsterpartiet kom i samband med striden mot marknadshyror och beslutet att stödja förslaget om misstroendevotum mot Stefan Löfven, vilket utlöste regeringskris. I juni nådde partiet 11,2 procent i SVT/Novus partisympatiundersökning och i juli 13,3 procent. Nu är partiet åter nere på 11,2 procent, enligt mätningen.

För övriga partier är förändringarna så små sedan förra mätningen att de ligger inom felmarginalen. S får i mätningen 25,9 procent, M 22 procent, SD 19,6 procent, C 8,9 procent, KD 4,5 procent, MP 4,4 procent och L 2,1 procent.

Undersökningen gjordes den 2 till den 29 augusti bland 4 765 slumpmässigt utvalda personer, som fick frågan: Hur skulle du rösta om det vore val i dag?

Totalt tillfrågades 9 343 personer, varav 49 procent avstod från att svara. Enligt Novus ska bortfallet inte påverka resultatet av undersökningen.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.