Meloni mot makten – mörkt arv väcker farhågor
– De kommer att säga att vi är farliga, extremister, rasister, fascister, Förintelseförnekare och homofober, sade Meloni i ett tal i Spanien i juni.
Italienskan, som leder ytterhögerpartiet Italiens bröder (FDI), var där för att kampanja för sina kollegor i det radikala spanska högerpartiet Vox. Hemma i Italien var Mario Draghis stora samlingsregering på fallrepet och Melonis tonläge var högre än vanligt.
– Ja till naturliga familjer, nej till hbtq-lobbyn! Ja till könsidentitet, nej till genusideologi, skanderade Meloni avslutningsvis.
– Ja till vår civilisation, och nej till dem som vill förgöra den!
Italien har under de senaste fyra åren haft tre olika brokiga och bråkiga regeringskonstellationer. Italiens bröder, som har stått vid sidan av, har skjutit i höjden i opinionsmätningarna.
I nyvalet den 25 september ser partiet ut att kunna bli landets största. Giorgia Meloni säger sig vara redo att "återupprätta" Italien.
Extrema avslöjanden
Italiens bröders rötter sträcker sig via några partiombildningar till diktatorn Benito Mussolinis fasciststyre. Partiloggan – en eldsflamma i den italienska flaggans färger – är ett arv från det parti som Mussolinis besegrade anhängare grundade efter andra världskrigets slut.
Allt sedan dess har ledare för den postfascistiska rörelsen försökt finna ett mer moderat uttryck, men utan att helt och hållet göra upp med det förflutna.
De senaste månaderna har Giorgia Meloni insisterat att fascismen har förpassats till historien och att hennes parti står upp för demokratin. Hon understryker att medlemmar som avviker åt det extrema hållet sparkas ut. Högerextrema kopplingar avslöjas dock regelbundet, till exempel hur partiföreträdare firar årsdagen för fascisternas maktövertagande.
Arvet gör sig också påmint av att Rachele Mussolini, diktatorns barnbarn, representerar FDI i stadsstyret i huvudstaden Rom. I EU-valet 2019 var diktatorns barnbarnsbarn Caio Giulio Cesare Mussolini också en av partiets kandidater.
Partiets kandidat i Roms senaste borgmästarval tog strid för att det ska vara okej att lyfta högerarmen i en så kallad romersk hälsning, med motiveringen att en sådan är bra ur smittskyddssynpunkt.
"Historien ger oss rätt"
Giorgia Melonis valspråk lyder ungefär "Gud, familj och fosterland". Hon lägger stor vikt vid invandringsfrågan, där hon föreslår en blockad på Medelhavet för att stoppa migranter som försöker ta sig till Italien.
Politiken liknar i många avseenden den som förs av samarbetspartiet Lega, men medan Lega har varit med och regerat har dess väljare strömmat till FDI.
När Lega har motsatt sig sanktionerna mot Ryssland har FDI tagit tydlig ställning för Nato. När Lega-ledaren Matteo Salvini återkommande har gått i polemik med påven har Giorgia Meloni framhållit vikten av kristna värderingar. När de andra partierna enades om smittskyddsåtgärder under pandemin ansåg Meloni att de gick alldeles för långt.
– Vi har haft tre olika regeringar, tre olika majoriteter. Har någon fungerat? Nej. Historien har gett oss rätt, sade Meloni i ett tal i samband med sommarens regeringskris.
Kritiker hörde ekon från en av Benito Mussolinis allra sista intervjuer, där han sade att historien skulle komma att ge honom rätt.
Stöd från Berlusconi
I det senaste valet blev FDI klart mindre än allianskollegorna Lega och Silvio Berlusconis Forza Italia. Denna gång lär rollerna bli de omvända.
– Vi har hela tiden sagt att den som får flest röster kommer att föreslås som premiärministerkandidat för statschefen. Om det blir Giorgia Meloni så är jag övertygad om att hon kommer att visa sig vara lämplig för den svåra uppgiften, sade Berlusconi nyligen.
Belackare noterar att valet hålls en månad före 100-årsdagen för Benito Mussolinis maktövertagande.
Fakta: Partirötterna
När den italienska fascismen besegrades i andra världskriget gick flera av diktatorn Benito Mussolinis anhängare vidare i en ny partibildning: Italienska sociala rörelsen (Movimento sociale italiano, MSI). Partiet ställde upp i val bara ett par år senare och fortsatte att spela en roll på den italienska högerflanken i årtionden, emellanåt som stödparti till kristdemokratiska regeringar.
I början av 1990-talet skakades det italienska partisystemet om av stora mutskandaler, varpå de stora partierna gick under. 1995 uppgick MSI i uttalat konservativa Nationella alliansen (AN), där mer moderata partier också tog plats och där man tog ytterligare avstånd från extremistiska element.
2009 gick AN ihop med Silvio Berlusconis parti Forza Italia i en högerallians och tog plats i dennes regering. Några år senare, 2012, uppstod en schism där en grupp mer radikala AN-ledare bröt sig ut och bildade Italiens bröder.
En av utbrytarna var Giorgia Meloni, som hade gått med i MSI:s ungdomsförbund 1992 då hon var 15 år gammal. Hon blev partiledare 2014.
Som partilogga använder FDI samma trikolorflamma i rött, vitt och grönt som MSI och AN tidigare använde. Partiet håller också till i de lokaler i Rom där MSI hade sitt kansli från starten 1946.
Partinamnet är hämtat från den första versen i Italiens nationalsång: "Italiens bröder, Italien har vaknat...".
Fakta: Partirötterna
Sedan det italienska valet 2018 har kriser följt på varandra och landet har haft totalt tre kompromissfyllda regeringsbildningar.
Femstjärnerörelsen (M5S) blev klart största parti i valet, men hade svårt att finna samarbeten och kom i slutänden överens med ytterhögerpartiet Lega om en regeringsbildning. Den då partilöse juridikprofessorn Giuseppe Conte blev premiärminister. I regering svängde opinionen till klar fördel för Lega. När Lega hotade med att fälla Conte i augusti 2019 valde han att avgå.
M5S gick i stället samman med socialdemokratiska Demokratiska partiet (PD) och ett par mindre vänsterpartier i en ny regering, åter under Giuseppe Contes ledning. I januari 2021 ledde tvister om pandemihanteringen till att ett mindre parti drog sig ur koalitionen, varpå även den föll.
I det läget vände sig president Sergio Mattarella till en välrenommerad tjänsteman, Europeiska centralbankens (ECB) tidigare ordförande Mario Draghi, och bad honom bilda en samlingsregering. Draghi fick med sig partier från hela skalan: M5S, Lega, PD, Forza Italia, Italia Viva samt några mindre partier.
I juli i år gick M5S emot de andra regeringspartierna om ett stort pandemistödpaket, vilket ledde till att samarbetet föll och att Mario Draghi lämnade in sin avskedsansökan. Han leder ett övergångsstyre fram till nyval den 25 september.