Annons

Merparten av befolkningen har antikroppar

Andelen svenskar som hade antikroppar mot coronaviruset var uppe i 85 procent i slutet av förra året, enligt Folkmyndighetens senaste undersökning.
Analysen gjordes innan spridningen av omikron tog fart på allvar.
Coronavirus • Publicerad 8 februari 2022
85 procent av svenskarna hade antikroppar mot coronaviruset i slutet av förra året.
85 procent av svenskarna hade antikroppar mot coronaviruset i slutet av förra året.Foto: Stefan Hörberg/Rithuset AB

Folkhälsomyndighetens undersökning av blodprover gjordes under två veckor runt månadsskiftet mellan november och december, alltså innan den kraftiga ökningen av antalet fall orsakade av omikron.

– Omikron bryter igenom vaccinationsförsvaret. Den har mindre förmåga att bryta igenom när man har fått sin tredje spruta, säger Andreas Bråve, avdelningschef vid Folkhälsomyndigheten

Annons

Han poängterar att vaccination ger ett bra skydd mot svår sjukdom.

Hög andel med antikroppar

Folkhälsomyndighetens mätning visar att förekomsten av antikroppar mot sars-cov-2, det virus som orsakar covid-19, var hög hos vuxna i slutet av förra året.

I åldrarna 65–95 år hade 90 procent antikroppar och i gruppen 20–64 år var siffran 95 procent. Andelen med antikroppar var fortfarande lägre bland barn och unga. I åldern 0–19 år var det 56 procent som hade antikroppar mot viruset.

Den största förändringen jämfört med den förra undersökningen, som gjordes i slutet av september, finns hos dem i åldrarna mellan 12 och 15 år. Den gruppen rekommenderas vaccination sedan i höstas. Bland dem hade andelen med antikroppar stigit från 40 till 74 procent.

– Där ser vi en förväntad uppgång, säger Andreas Bråve.

Inte hänt mycket

I åldersgruppen som inte vaccineras, barn 0–11 år, har det inte hänt mycket. Förekomsten av antikroppar var relativt oförändrad på 30 procent jämfört med mätningen innan.

– Det tyder på att det inte varit jättemånga fall i den åldersgruppen under hösten.

En ny undersökning, inriktad mot åldersgruppen 0–19 år, är planerad till i början av mars.

– Då är det fler som har vaccinerat sig, men också många som har gått igenom infektionen. Det ska bli särskilt intressant att se utvecklingen för barnen 0–11 år, säger Andreas Bråve.

Fakta: Om undersökningen

Undersökningen genomfördes under två veckor i månadsskiftet november/december i fjol.

I överskottsblodprover som samlats in av laboratorier i öppenvården i åtta regioner undersöktes förekomsten av antikroppar.

Källa: Folkhälsomyndigheten

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons