”Mest ingripande åtgärderna i fredstid”

Norge Norge stoppar kultur- och sportevenemang och stänger skolor.
Publicerad 12 mars 2020 • Uppdaterad 13 december 2021
Statsminister Erna Solberg.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix / TT
Statsminister Erna Solberg. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix / TT

På torsdagen fattade Norge beslut om att följa i Danmarks spår och stänga alla skolor och förskolor. Och åtgärderna stannar inte där. Alla kultur- och sportevenemang stoppas. Dessutom uppmanar man alla krogar att hålla stängt, med undantag från matställen där kunderna kan hålla sig på en meters avstånd från varandra. Bufféer stoppas helt.

Även gym, frisersalonger, massage- och spasalonger, tatuerings och piercingstudios och liknande stängs ned, liksom simhallar och badland.

Samtidigt avråder regeringen från resor som inte är direkt nödvändiga och alla som rest utanför norden ska sättas i två veckors karantän.

– Om vi tar i med krafttag nu så kan vi släppa lite på det senare, säger Erna Solberg enligt NRK.

Avrådan från att resa fick snabbt effekt. På torsdagen meddelade flygbolaget Norwegian att det ställer in 4 000 flygningar och permitterar nära halva personalen, rapproterar NRK.

Ralph BretzerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.