Metoo i Danmark: S-toppen utreds

Bara drygt en vecka efter den senaste metoo-skandalen inom dansk politik hamnar nu Köpenhamns överborgmästare Frank Jensen i strålkastarljuset.
Jensen ska utredas för två fall av sexuella trakasserier.
Publicerad 17 oktober 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Köpenhamns överborgmästare Frank Jensen. Bild från tidigare i år.
Köpenhamns överborgmästare Frank Jensen. Bild från tidigare i år.Foto: Liselotte Sabrø/Ritzau/TT

Radikale Venstres partiledare Morten Østergaard hoppade av i början av oktober, anklagad för sexuella trakasserier.

Och redan leder avslöjandena av sexuella övergrepp inom dansk politik i spåren av metoo-rörelsen till nya fall. Socialdemokraternas Frank Jensen, överborgmästare i Köpenhamn och vice ordförande i partiet, anklagas av två kvinnor för att ha kränkt dem med oönskade beröringar.

Berättade redan 2012

Jensen har tidigare anklagats för olämpligt beteende mot yngre kvinnor på julfester 2004 och 2011. I Jyllands-Posten går nu två andra kvinnor ut med liknande anklagelser.

En av kvinnorna är i dag regionråd i Storköpenhamn. År 2012 var hon 23 år när då 51-årige Jensen enligt henne lade sin hand på hennes lår och förde in den under hennes klänning.

Kvinnan säger att hon berättade om händelsen för partiledningen redan 2012 men att inget hände. I september i år berättade hon igen för partisekreteraren Jan Juul Christensen. En vecka senare gick partiledaren och statsministern Mette Frederiksen ut på sociala medier och sade:

"Jag stöttar alla kvinnor som berättar. Det gör jag för sexuella trakasserier är maktmissbruk".

"Ansvaret vilar på mig"

Men när inget annat hände valde kvinnan att gå till Jyllands-Posten.

Frank Jensen svarade på fredagskvällen på anklagelserna. På sin Facebook-sida ber han om ursäkt och skriver vidare att:

"Det är en händelse och detaljer som jag minns annorlunda. Men faktum kvarstår att några kvinnor har upplevt att jag har gått över gränsen. Och då vilar ansvaret helt och hållet på mig".

Utreds av advokatbyrå

Socialdemokraterna meddelade under lördagen att Jensens agerande kommer att utredas av en oberoende advokatbyrå.

– Jag har tagit initiativ för utredningen för att granska de saker som framkommit i Jyllands-Posten om Frank Jensen, säger partisekreterare Jan Juul Christensen till nyhetsbyrån Ritzau.

Överborgmästaren kommer även att få förklara sig för sina partikamrater under ett extrainsatt möte under söndagen, skriver tidningen Ekstra Bladet .

– Jag saknar Franks förklaring, och ett möte kommer att hållas i morgon, söndag, där vi pratar med Frank om ärendet, säger Carlo Søndergaard, distriktsordförande för Socialdemokraterna i innerstaden och Christianshavn, till tidningen.

Martin Yngve/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.