Annons

Mexikos militär tar över flygplatser i landet

Mexikos försvarsmakt har tagit över driften av huvudstadens internationella flygplats Benito Juárez och fler flygplatser står på tur. Syftet är att få stopp på bland annat drogsmuggling, illegal migration och korruption.
Mexiko • Publicerad 10 juli 2023
En mexikansk marinsoldat står vakt vid säkerhetskontrollen på Mexikos internationella flygplats Benito Juarez. Arkivbild
En mexikansk marinsoldat står vakt vid säkerhetskontrollen på Mexikos internationella flygplats Benito Juarez. ArkivbildFoto: Fernando Llano/AP/TT

Mexikos president Andrés Manuel López Obrador har gett försvaret en rad okonventionella uppgifter sedan han kom till makten 2018. Militären har fått bygga flygplatser och järnvägslinjer och till och med driva växthus och arrangera turistresor till en tidigare straffkoloni.

För ett år sedan fick marinen i uppdrag att sköta säkerheten på Mexico Citys internationella flygplats Benito Juárez. Snart ska den också ansvara för allt ifrån pass- och tullkontroller till bagagehantering och trafikledning. Orsaken är att flygplatsen haft problem med bland annat narkotikasmuggling och illegal migration. Flygplatsen har också haft rykte kring sig om bagagestölder, misskötsel av flygtrafiken och korruption.

Annons

Flygplatsens chef, 73-årige Carlos Velázquez Tiscareño, säger att marinens övertagande har förbättrat kontrollerna på flygplatsen och minskat bagagestölderna. Men enligt flygplatsanställda är det fortfarande problem med flygförseningar.

Presidenten López Obrador har sagt att han planerar att låta armén eller marinen sköta ett tiotal flygplatser till 2024. Och i slutet av det här året är det tänkt att militären ska börja driva ett eget flygbolag.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons