Annons

Migranter samlas vid gränsen efter ny lag

USA • Publicerad 12 maj 2023
Migranter håller upp sina armband i hopp om att bli utvalda av de amerikanska gränspatrullerna efter att ha väntat i dagar mellan två gränsmurar i San Diego i USA. Arkivbild.
Migranter håller upp sina armband i hopp om att bli utvalda av de amerikanska gränspatrullerna efter att ha väntat i dagar mellan två gränsmurar i San Diego i USA. Arkivbild.Foto: Gregory Bull/AP/TT

Det befarade migrantkaoset vid gränsen mellan USA och Mexiko har hittills uteblivit efter att den så kallade Title 42-regeln hävts. På fredagen rapporteras läget vara relativt lugnt.

Längs hela gränsen växer dock folksamlingarna av migranter som väntar på att få ansöka om asyl efter att de nya reglerna trätt i kraft – och fler fortsätter att anlända. Många människor på båda sidor har väntat i dagar och i San Diego har ett hundratal personer fastnat mellan två gränsmurar.

Annons

Undantagsregeln Title 42 togs i bruk under coronapandemin och innebär att gränspolisen snabbt har kunnat avvisa personer med hänvisning till smittspridningen. På fredagen ersattes den av Title 8, som ska ge större möjligheter för migranter som hävdar asylskäl att få dessa undersökta. Men lagen innebär också betydligt hårdare straff för den som inte söker asyl på ett godkänt sätt.

Inför upphävandet av Title 42 skickades 24 000 gränspatrullpoliser och soldater till gränsen där tiotusentals människor samlats på den mexikanska sidan.

På torsdagen korsade många migranter gränsen genom att vada eller simma över floden Rio Grande för att hinna nå den amerikanska sidan innan den nya lagstiftningen trädde i kraft.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons