Annons

Migrationsöverdomstolen knäpper Malmö på fingrarna

Publicerad 25 september 2018 • Uppdaterad 13 december 2021
Foto: Henrik Montgomery / TT
Foto: Henrik Montgomery / TT

Den nya gymnasielagen trädde i kraft den 1 juli år och innebär att ensamkommande barn som fått avslag på sin asylansökan får en ny chans att stanna i Sverige om de inleder studier. Lagen, som initierats av Miljöpartiet med stöd av Vänsterpartiet och Centerpartiet, möttes av kraftig kritik.

Migrationsdomstolen i Malmö bedömde att beredningen i den del som handlar om sänkt beviskrav för identitet varit så bristfällig att lagstiftningen i denna del inte får tillämpas. Även migrationsdomstolen i Stockholm underkände lagen, vilket innebär att två av fyra migrationsdomstolar i landet har vänt sig mot lagen. En tredje, den i Göteborg, vände sig till EU-domstolen för att få vägledning.

Annons

Men Migrationsöverdomstolen har nu, i två domar, slagit fast att den visst får tillämpas.

Vad gäller den andra slår man fast att "Migrationsöverdomstolen anser att EU-reglerna (Schengenregelverket m.m.) inte hindrar ett sänkt beviskrav rörande identitet vid prövningen av frågan om uppehållstillstånd för en utlänning som redan vistas i Sverige på det sätt som anges i tillfälliga lagen".

Mot bakgrund av att det redan finns praxis från EU-domstolen anser man inte att det är nödvändigt med ytterligare klargöranden från densamma.

Migrationsverket hade under tisdagen inga direkta kommentarer efter domen.

Ralph BretzerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons