Migrationsöverdomstolen knäpper Malmö på fingrarna
Den nya gymnasielagen trädde i kraft den 1 juli år och innebär att ensamkommande barn som fått avslag på sin asylansökan får en ny chans att stanna i Sverige om de inleder studier. Lagen, som initierats av Miljöpartiet med stöd av Vänsterpartiet och Centerpartiet, möttes av kraftig kritik.
Migrationsdomstolen i Malmö bedömde att beredningen i den del som handlar om sänkt beviskrav för identitet varit så bristfällig att lagstiftningen i denna del inte får tillämpas. Även migrationsdomstolen i Stockholm underkände lagen, vilket innebär att två av fyra migrationsdomstolar i landet har vänt sig mot lagen. En tredje, den i Göteborg, vände sig till EU-domstolen för att få vägledning.
Men Migrationsöverdomstolen har nu, i två domar, slagit fast att den visst får tillämpas.
Vad gäller den andra slår man fast att "Migrationsöverdomstolen anser att EU-reglerna (Schengenregelverket m.m.) inte hindrar ett sänkt beviskrav rörande identitet vid prövningen av frågan om uppehållstillstånd för en utlänning som redan vistas i Sverige på det sätt som anges i tillfälliga lagen".
Mot bakgrund av att det redan finns praxis från EU-domstolen anser man inte att det är nödvändigt med ytterligare klargöranden från densamma.
Migrationsverket hade under tisdagen inga direkta kommentarer efter domen.