Militären samlar ministrar efter kupp

Kuppmakarna i Guinea har kallat ministrar och högt uppsatta regeringstjänstemän till ett möte, dagen efter militärkuppen.
"Vägran att delta ses som uppror", meddelar juntan.
Publicerad 6 september 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Under ett tv-sänt tal under söndagen meddelade militären att kuppen har orsakats av "vanstyre". Bilden är tagen från ett videoklipp.
Under ett tv-sänt tal under söndagen meddelade militären att kuppen har orsakats av "vanstyre". Bilden är tagen från ett videoklipp.Foto: AP/TT

Guineas president Alpha Conde greps i en militärkupp under söndagen, enligt ett uttalande från militären, som säger sig ha upplöst regeringen och infört utegångsförbud i landet.

Landets guvernörer och andra högt uppsatta personer ska ersättas av militärer, enligt ett uttalande.

En talesperson för kuppmakarna säger i tv att landet har öppnat gränserna både till lands och i luften, av kommersiella och humanitära orsaker.

Skottlossning

Mycket är dock fortfarande oklart kring händelseutvecklingen. Under söndagen släpptes en video där president Alpha Conde sitter i en soffa omgiven av soldater. I videon vägrar han svara när en soldat frågar om han behandlats dåligt.

Ledaren för kuppmakarna, Mamady Doumbouya, har framträtt i tv med en guineansk flagga och sagt att "vanstyre" lett till kuppen.

"Vi kommer inte längre att anförtro politiken åt en man, vi kommer att anförtro politiken till folket", sade han.

Invånare i närheten av regeringskvarteren i huvudstaden Conakry har uppgett att de hört skottlossning under söndagen.

Kritik

Kuppen har lett till skarp internationell kritik. FN har fördömt övertagandet, och så även Afrikanska unionen (AU) och det västafrikanska samarbetsblocket Ecowas.

USA:s utrikesdepartement säger att framtidsutsikterna för stabilitet och välstånd försämras.

"De här handlingarna kan begränsa möjligheterna för USA och Guineas andra internationella partner att stötta landet", står det i ett uttalande.

Guinea är ett av världens fattigaste länder och har länge varit politiskt instabilt.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.