Ministern nöjd med inställd fest

Stockholms nation i Uppsala ställer in den utskällda men traditionsenliga oktoberfesten "Stocktoberfest", rapporterar flera medier. Högskoleminister Matilda Ernkrans (S) är nöjd över att "studenterna tar sitt ansvar".
Publicerad 10 oktober 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Högskoleminister Matilda Ernkrans (S) bad studenterna att "skärpa sig". Arkivbild.
Högskoleminister Matilda Ernkrans (S) bad studenterna att "skärpa sig". Arkivbild.Foto: Amir Nabizadeh/TT

Fram till just innan festen skulle inledas var beskedet att den skulle bli av med 400 personer, i en av de städer där smittspridningen nu ökar snabbt.

Tidigare har Marcus Hellgren vid Stockholms nation känt sig trygg med att det inte blir någon smittspridning.

– Det är väldigt hårt på att sällskap bokar i förväg. De kommer att sitta vid bord med avstånd emellan, sade han till SVT Uppsala.

Men i dag är det alltså andra besked.

– Det är ett tråkigt men rimligt beslut att ta, säger Hellgren nu till SVT.

På fredagen höll högskoleminister Matilda Ernkrans (S) en presskonferens där hon riktade sig till studenter.

– Ni är tyvärr alldels för många studenter som inte tar ansvar och nu måste ni skärpa er. Ni har ett stort ansvar för att minska smittspridningen och det är ett ansvar som jag förväntar mig att ni tar, sade ministern.

Matilda Ernkrans kommenterar beskedet skriftligt för TT:

”Det här visar att studenterna förstår allvaret i situationen och att de tar sitt ansvar, precis som jag förväntade mig. Pandemin är inte över. Nu gäller det att vi håller i och håller ut. Jag litar på att studenterna fortsätter att ta sitt ansvar, för minskad smittspridning och för sin egen och andras utbildning.”

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.