Annons

Minneskonstens mästare

Nobel Frågan är om den skygge författaren kommer till prisutdelningen.
Publicerad 9 oktober 2014 • Uppdaterad 13 december 2021
Modianos svenska förläggare Elisabeth Grate firade Nobelpriset på torsdagen. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Modianos svenska förläggare Elisabeth Grate firade Nobelpriset på torsdagen. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Svenska Akademien lyckades överraska med sitt val av litteraturpristagare. Patrick Modiano är visserligen en av de franska författare som nämnts, men han har inte funnits med i spekulationerna och Akademiens ständige sekreterare Peter Englund hade heller inte lyckats få tag i honom innan priset offentliggjordes.Han får priset för ”den minneskonst varmed han frammanat de ogripbaraste levnadsöden och avtäckt ockupationsårens livsvärld”, som det heter i motiveringen.– I hans böcker handlar det mycket om sökandet efter försvunna människor. Det är människor som är rymlingar, osynliga som tar sig undan. Utan papper och med falska identiteter. Det är det ena. Det andra är ockupationen, som är ett av hans huvudämnen. Han är född 1945 och har levt i ockupationens slagskugga ända sedan dess, säger Peter Englund om Modianos författarskap.

Patrick Modiano är utgiven på Elisabeth Grates förlag i Sverige. Samma förlag ger också ut JMG Le Clézio, vilket kan innebära att det lilla förlaget nu kan stoltsera med två Nobelpristagare på kort tid.– Det är fantastiskt, helt omtumlande, säger en rörd Elisabeth Grate till TT.Huruvida Modiano kommer till Sverige för att ta emot sitt pris är oklart. Pontus Grate, som översatt Lilla smycket, tror inte att han dyker upp.- Han är en väldigt skygg man, han ställer inte upp för intervjuer eller så, säger han.Patrick Modiano är född i Parisförorten Boulogne-Billancourt och både huvudstaden och andra världskriget är viktiga teman i hans romaner, som tar upp ämnen som minne, identitet och skuld. I biografin över honom skriver Akademien att Paris närmast kan ses som medskapande i hans böcker, staden är ett med händelserna. Ofta återkommer han också till samma händelser i flera böcker, historierna går i och ur varandra och hans romaner är ofta ganska lika varandra.

Annons

Peter Englund jämför honom med en annan fransk författare, Marcel Proust. Det de två har gemensamt är minnet, men där en madeleinekaka räcker för att framkalla ett helt liv i Prousts På spaning efter den tid som flytt, så är minnet snarare en process i Patrick Modianos författarskap.Hans litterära stil beskrivs som enkel och ofta lättillgänglig, och han är läst även i Sverige. Kritikern Mats Gellerfeldt jämför honom med svenska Hjalmar Söderberg:– Han har en fin känsla för spänningar och skriver enkelt med ett lite lyriskt språk och en lite melankolisk människoskildring. Som svensk tänker man på Hjalmar Söderberg. Jag tycker att man kan börja med att läsa den senaste romanen som kom på svenska, Nätternas gräs. Den ger en bra bild av hans författarskap eftersom det är Parisskildring.

Modiano debuterade med uppmärksammade romanen Place de l'Etoile 1968. Flera av Patrick Modianos böcker har filmatiserats, bland andra Lacombe Lucien som utspelar sig i en fransk by i Vichy under andra världskriget. Han har även varit verksam som manusförfattare samt skrivit barnböcker.Hans senaste verk är romanen Pour que tu ne te perdes pas dans le quartier (2014).

Fakta:Patrick Modiano

Född: 1945 i en förort till Paris. Hans föräldrar, mamman som var belgisk skådespelerska och pappan som hade italienskjudisk bakgrund, möttes under ockupationen av Paris, en händelse som påverkat Modianos författarskap mycket.

Bor: I Paris.

Böcker i urval: Ett tiotal av hans böcker finns översatta till svenska, bland dem Villa Triste (1975), Minnets kvarter (1984), En cirkus drar förbi (1992), Lilla smycket (2001) och Nätternas gräs (2012).

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons