Annons

Minskad ränteskräck gav börsen en skjuts

Stockholmsbörsen tog ett glädjeskutt efter lugnande besked om inflationen och styrräntor.
Gruvbolaget Boliden gick starkast framåt bland OMXS30-bolagen.
Börs • Publicerad 14 september 2023
Stockholmsbörsen avslutade på plus. Arkivbild.
Stockholmsbörsen avslutade på plus. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Stockholmsbörsens breda OMXS-index steg 1,4 procent under torsdagens handel, som präglades av beskedet att inflationen sjönk till 7,5 procent i augusti, ner från 9,3 procent i juli, enligt måttet KPI. Det var lägre än väntat, och väcker hopp bland investerarna att Riksbanken inte behöver höja styrräntan lika mycket som befarat.

Under dagen kom även beskedet att Europeiska centralbanken (ECB) höjer sina styrräntor med 0,25 procentenheter – en mjuk höjning enligt bedömare.

Annons

OMXS30-index, med de 30 mest omsatta aktierna, steg 1,3 procent. I toppen bland OMXS30-bolagen återfanns Boliden som lyfte 3,4 procent, tätt följt av storbanken Swedbank och mätteknikbolaget Hexagon som steg 3,3 respektive 2,5 procent.

I den andra änden fanns bilsäkerhetsföretaget Autoliv som tappade 2,1 procent, och det krisande fastighetsbolaget SBB som sjönk 1,0 procent.

De ledande Europabörserna steg i likhet med Stockholmsbörsen, med uppgångar på en till ett par procent.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons