Möller hade det fulla ansvaret

Staffanstorp Stefan Möller (M), socialnämndens ordförande, har vi upprepade tillfällen påpekat att Ulf inte var familjehemsplacerad hos honom sedan sommaren, eller möjligen tidiga hösten, 2008.
Staffanstorp • Publicerad 15 mars 2010 • Uppdaterad 15 december 2021
Stefan Möller sa att Ulf inte kunde bo kvar om ersättningen minskade. Foto: Mats Pamucina
Stefan Möller sa att Ulf inte kunde bo kvar om ersättningen minskade. Foto: Mats Pamucina

Stefan Möller (M), socialnämndens ordförande, har vi upprepade tillfällen påpekat att Ulf inte var familjehemsplacerad hos honom sedan sommaren, eller möjligen tidiga hösten, 2008. Därför tog han heller inget ansvar för Ulf. Han vill i stället se sig själv som en kontaktperson/familj, även om ersättningen förblivit densamma – närmare 9000 kronor i månaden. Familjehemsplaceringen av Ulf hos Stefan Möller (M), socialnämndens ordförande, skulle ha avslutats den 30 juni förra året. Men så skedde aldrig. Placeringen förlängdes först tre månader. Det var i väntan på att Staffanstorps kommun skulle hinna handlägga Ulfs överklagan till Förvaltningsrätten. En överklagan som gällde det avslag han fått på sin ansökan om särskilt boende, enligt LSS. Stefan Möller godkände förlängningen genom att ringa och bekräfta på telefonsvarare. Ytterligare en förlängning skedde senare. Det handlar om perioden från 1 oktober 2009 till 28 februari 2010. Av dokument från socialnämndens arbetsutskott i Hörby framgår det inte om förlängningen bekräftats. Lotta Östling, god man, berättar däremot att Stefan Möller vände sig till henne för att hon skulle ordna en förlängning med Hörby kommun. Enligt Marianne Bro- gren, socialsekreterare i Hörby, har Stefan Möller aldrig tagit upp frågan om att avsluta familjehemsplaceringen. Det har däremot hon. – Jag frågade om han ville bli kontaktperson och bara hyra ut bostaden till Ulf. Men det ville inte Stefan Möller. – Han sa att han i så fall skulle tvingas betala skatt för hyran. Ersättningen för omkostnader, som han får av Hörby, beskattas däremot inte. Stefan Möller sa att Ulf inte kunde bo kvar om ersättningen minskade. – Då skulle han hyra ut till en student i stället. Det var bättre betalt. En utredning som gjordes av Hörby kommun påtalar det begränsade intresse Stefan Möller visade för Ulf, redan under den tid då Ulf bodde på Hvilan. Under 2008 gjordes det upp en arbetsplan med Stefan Möller. Han skulle besöka Ulf två gånger i veckan och hjälpa honom med städning och tvätt. Stefan Möller skulle även hjälpa Ulf med inköp av mat och matlagning. Det blev aldrig så. Ansvaret för Ulf delades i stället av Kari Andersson, kontaktperson, och Lotta Östling, god man. Kari Andersson jobbade på Hvilan men hade anställts av Hörby kommun. Men Stefan Möller fortsatte att lyfta full ersättning. Under 2008 11 183 kronor i månaden. I slutet hade ersättningen sjunkit till 8927 kronor i månaden. Stefan Möller har inte gått att nå för en kommentar.

Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.