Mystiska köttallergin sprids mer via fästingar

Med det förändrade klimatet är det det nu lika stor risk att bli fästingbiten var man än befinner sig i landet.
Lika mycket ökar risken för fästingsjukdomarna – som Borrelia, TBE och den mer okända köttallergin.
Publicerad 2 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Fästingar kan sprida alfa-gal som kan ge upphov till köttallergin. Arkivbild.
Fästingar kan sprida alfa-gal som kan ge upphov till köttallergin. Arkivbild.Foto: Aas, Erlend/NTB Scanpix/TT

Nu är det drygt ett decennium sedan amerikanska forskare för allra första gången såg ett samband mellan fästingbett och köttallergi.

Några år senare kom en svensk forskargrupp fram till att kolhydraten alfa-gal finns i fästingarnas magtarmkanal – det som kan ge upphov till födoämnesallergin.

Reaktioner som nässelutslag, magproblem eller en allergisk chock kan uppstå av allergin. Alfa-gal finns i kött från nöt, gris, lamm, vilt och andra däggdjur men även i mejeriprodukter och gelatin.

Ett stort mörkertal

I studier kring köttallergi i Stockholmsområdet har 300 personer fått diagnosen.

Enligt Marianne Van Hage, professor i klinisk immunologi vid Karolinska institutet, rör det sig säkert om flera hundratal runt om i landet. Däremot kan mörkertalet vara stort, eftersom allergin är okänd för allmänheten och dessutom kan symptomen komma långt efter att man blivit fästingbiten.

Så var fallet för Malin Lundén Schmid som tror att hon haft köttallergi sedan en lång tid tillbaka med allergiska reaktioner, men hon fick allergin bekräftad 2014.

Malin Lundén Schmid är ordförande i köttallergiföreningen. Hon säger att det oftast är nu på hösten som det brukar komma ett tillskott av medlemmar.

Om man har varit ute i skog och mark under sommaren och får ett fästingbett kan symptomen visa sig först på hösten – eller långt senare.

– Fästingars utbredning ökar och även längre norrut, så det är klart att det (köttallergi) ökar, säger hon.

Känslig mot os och ost

Liza Jarlås har också drabbats av köttallergi. 2016 blev hon fästingbiten och fick även borrelia. Två år senare åt hon en köttgryta till middag och fick en kraftig reaktion.

– När jag vaknade var jag helt täckt med utslag från huvud till fötterna, fick hjärtklappning, andningspåverkan och mådde väldigt dåligt.

Hon är inte bara känslig mot kött utan också andra produkter som mjölk och ost. Även annat som man kanske först inte tänker på.

– Jag tål till exempel inte vissa produkter som tvål, diskmedel och tvättmedel, där vissa har restprodukter från köttindustrin som glycerol.

Malin Lundén Schmid kan reagera på os från kött.

– Jag har suttit på restaurang och varit tvungen att gå därifrån efter någon timme för att det inte har funkat. Men det har inte hänt mer än två, tre gånger.

Vill sprida vetskapen

Enligt Liza Jarlås och Malin Lundén Schmid är vetskapen om fästingbett och köttallergi fortfarande inte utbredd bland varken vården eller allmänheten.

Samtidigt ökar antalet medlemmar för varje dag som går i Facebookgruppen för köttallergiker och i föreningen.

– Många får gå lång tid utan diagnos. Vi vill att allergin ska bli mer känd bland allmänheten och i vården så att man snabbare kan få sin diagnos, säger Lundén Schmid.

– Har man haft fästingbett och får allergiska reaktioner som är oförklarliga tycker jag att man ska gå och testa sig för det är ett sådant lidande och påverkar hela kroppens system, säger Liza Jarlås.

Beata Wallsten/TT

Fakta. Fästingar och köttallergi

2009 publicerade amerikanska forskare en studie där man upptäckt ett samband mellan fästingbett och allergiantikroppar mot kolhydraten alfa-gal. Deras teori var att fästingar triggar allergin mot kött som innehåller alfa-gal.

2013 visade en svensk forskargrupp att alfa-gal finns i fästingarnas magtarmkanal. De publicerade även en artikel om att köttallergi förekommer även i Sverige.

Köttallergi kan ge olika reaktioner; nässelutslag, magproblem eller i svåra fall, allergisk chock.

De drabbade reagerar på kött från nöt, gris, lamm, vilt och andra däggdjur, men även mejeriprodukter och gelatin kan ge reaktioner. Fågel och fisk går bra eftersom de inte innehåller alfa-gal.

Källa: Astma- och allergiförbundets tidning Allergia

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.