Navalnyj på väg hem till Moskva

Aleksej Navalnyj är på väg hem till Ryssland efter att ha återhämtat sig från förgiftningen.
Modigt – eller dumdristigt? I Moskva väntar såväl anhängare som polis som kan komma att gripa frontfiguren för det ryska motståndet mot makten.
Publicerad 17 januari 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Aleksej Navalnyj ombord på planet som ska ta honom till Moskva.
Aleksej Navalnyj ombord på planet som ska ta honom till Moskva.Foto: Mstyslav Chernov/AP/TT

– Gripas, jag? Jag är en oskyldig person, säger Aleksej Navalnyj när han går ombord planet i Tyskland för att flyga tillbaka till Ryssland på eftermiddagen.

Det har gått fem månader sedan han insjuknade på ett inrikesflyg i hemlandet, i en attack som Navalnyj pekar ut maktcentrumet Kreml – och i förlängningen president Vladimir Putin – som ansvarigt för.

Navalnyj har vårdats på sjukhus i Berlin och tillfrisknat nästan helt. När han började planera sin hemresa riktades det nya tvivelaktiga brottsanklagelser mot honom i hemlandet, som ett varningens finger för att han kommer att gripas om och när han kommer.

Flygplanet landar på rysk mark vid klockan tjugo i sex, svensk tid.

Kravallpoliser griper

Navalnyjs anhängare har planerat att möta honom vid flygplatsen Vnukovo i Moskva, där temperaturen enligt prognosen kommer att ligga på runt 20 minusgrader när han landar. I sociala medier har några tusen personer sagt sig vara beredda att delta i ett välkomnande, men myndigheterna har inte gett den något tillstånd.

På plats finns också ledare inom Navalnyjs politiska rörelse som rest från olika delar av landet.

Anhängare gör gällande att myndigheterna försökt stoppa dem från att delta på många sätt, även vid resor från andra ryska städer. Och samtidigt som oppositionsledaren och hans fru Julia lämnade Berlin kom de första rapporterna om att människor börjat gripas på Vnukovo.

Kravallpoliser, varav många i kamoflerade uniformer, har börjat tömma flygplatsen på människor och tre av Aleksej Navalnyjs nära medarbetare har gripits, enligt den oberoende tidningen Novaja Gazeta. En annan man som bar en rysk flagga och ett pannband med texten "Navalnyj" har blivit ivägsläpad av poliser.

Officiellt ointresse

I ryska medier, som är mer eller mindre förbundna att förhålla sig till regeringens syn på saker och ting, får Navalnyjs hemkomst måttlig uppmärksamhet. Vissa stora tidningar och tv-kanaler noterar det inte över huvud taget, medan mer frispråkiga publikationer följer det i realtid.

Tysklands justitiedepartement har lämnat över utredningsmaterial till ryska myndigheter, bland annat intervjuer med Navalnyj om förgiftningen. Det ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zacharova säger enligt nyhetsbyrån Interfax att det inte innehöll något av betydelse.

Grävande journalister vid CNN, Der Spiegel, The Insider och journalistgruppen Bellingcat har avslöjat ett nätverk av personer inom underrättelsetjänsten FSB som följt Navalnyj under en längre tid, bland dem experter på kemiska stridsmedel. Bellingcat har tidigare varit med och pekat ut ryska agenter som ansvariga för förgiftningen av den ryske ex-spionen Sergej Skripal i brittiska Salisbury.

I Tyskland fastställde laboratorier att Aleksej Navalnyj förgiftats med en variant av det Sovjetutvecklade militära nervgiftet novitjok, som bland annat användes vid förgiftningen av Sergej Skripal. Laboratorier i Sverige och Frankrike skrev under på den slutsatsen, varpå omvärlden reagerade på formellt vis och krävde svar från Moskva.

Den ryska regeringen avfärdar konsekvent alla anklagelser.

Försöker samla oppositionen

Aleksej Navalnyj är den kanske främsta av Rysslands få oppositionella röster, även om han inte tillåts delta i det politiska systemet med anledning av ifrågasatta brottsdomar.

I stället har han sökt samla en bred rörelse för att utmana Vladimir Putins maktparti Enade Ryssland, till exempel genom att få oppositionellt sinnade väljare att samlas bakom samma kandidater i enmansvalkretsar.

I regionala och lokala val i höstas bar denna strategi viss frukt och målet är att det ska rubba det Kreml-sanktionerade systemet i parlamentsvalet kommande höst. Navalnyj själv bedömer att det är det som fick maktens män att beordra en förgiftning av honom, för att inte riskera att tappa greppet.

Oppositionsmannen har rullat upp korruptionsskandaler på många nivåer i pedagogiska filmklipp som beskådas av miljontals människor. Dagarna innan han insjuknade befann han sig i Sibirien och valkampanjade, med just sådana filmklipp där han pekade ut Enade Rysslands kandidater som korrupta.

Martin Mederyd Hårdh/TT

Polisfordon har parkerats vid Vnukovos internationella flygplats i Moskva inför Navalnyjs ankomst.
Polisfordon har parkerats vid Vnukovos internationella flygplats i Moskva inför Navalnyjs ankomst.Foto: Dmitry Serebryakov/AP/TT
Aleksej Navalnyj och hans fru Julia på flygplanet på väg mot Moskva.
Aleksej Navalnyj och hans fru Julia på flygplanet på väg mot Moskva.Foto: Mstyslav Chernov/AP/TT
Poliser i patrull på Vnukovo-flygplatsen.
Poliser i patrull på Vnukovo-flygplatsen.Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT
Fakta: Aleksej Navalnyj

Fakta: Aleksej Navalnyj

Aleksej Navalnyj är en rysk aktivist, jurist och bloggare som har gjort sig känd för sin skarpa kritik mot landets regering och sitt arbete mot korruption. Han har grundat antikorruptionsstiftelsen FBK men också engagerat sig direkt i politiken, bland annat genom att kandidera i Moskvas borgmästarval.

Han försökte ställa upp i presidentvalet 2018 men tilläts inte, med motiveringen att han har dömts för brott.

Navalnyj dömdes redan 2013 för förskingring, men domen revs upp av Högsta domstolen efter ett kritiskt utlåtande från Europarådet om rättsprocessen. Efter en ny rättegång fick han en villkorlig dom på fem år. Han har själv kallat rättsprocessen riggad i syfte att hindra honom från att ställa upp i valet.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.