Annons

Norsk överläkare: Det var den pandemin

Publicerad 6 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Preben Aavitsland, överläkare vid norska Folkehelseinstituttet, är optimistisk.
Preben Aavitsland, överläkare vid norska Folkehelseinstituttet, är optimistisk.Foto: Tor Erik Schrøder/AP/TT

Norge ser ljuset i coronatunneln. Så pass att pandemin strax kan börja klassas som över, enligt Preben Aavitsland, överläkare vid Folkehelseinstituttet.

"Det var den pandemin", skriver han på Twitter, till bilden på ett diagram som visar den kraftiga minskningen den senaste tiden i antalet inlagda covidpatienter.

Annons

Efter att inlägget fått stor spridning nyanserar han uttalandet en aning i en mejl-intervju med VG.

"Här i Norge är pandemin nästan över. Vi kan börja förbereda oss på en vardag där corona har väldigt liten plats i våra liv", skriver Preben Aavitsland, och liknar pandemin vid en skogsbrand:

"En brandchef skulle ha sagt: Skogsbranden är släckt och faran för människor och byggnader är över, men det återstår fortfarande lite eftersläckning här och där och vi håller vakt över natten."

Drygt 60 covidpatienter vårdas just nu på sjukhus i Norge, enligt NRK. Drygt 20 procent av befolkningen är fullvaccinerade.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons