Annons

Notiser Mat v 49

Publicerad 4 november 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Finkrogen Noma öppnar en hamburgerrestaurang i Köpenhamn.
Finkrogen Noma öppnar en hamburgerrestaurang i Köpenhamn.Foto: Ditte Isager

Noma börjar göra hamburgare

Den danske kocken René Redzepi, som ligger bakom den prisbelönta krogen Noma i Köpenhamn, tar ännu ett kliv in i den gastronomiska världen. Efter att Noma-gruppen drivit en pop-up krog med hamburgare under sommaren ska den nu bli permanent. Popl blir namnet och öppnar i början av december i Christianshavn i den danska huvudstaden. Ekologiskt är ledordet på menyn, som vänder sig till både karnivorer, veganer och vegetarianer.

Veckans tips

När kylan drar in över landet är det ett perfekt tillfälle att frosta av frysen. Är det bara hyfsat kallt ute kan du ställa maten i kassar på balkongen eller altanen under tiden. Om du vill försäkra dig om att varorna inte tinar, lägg tidningspapper längs kanterna i påsarna. Avfrostningen ger dig också en chans att inventera vad du har i gömmorna. Lägg sedan det som du tänker äta snart synligt.

Tidningspapper isolerar maten bra medan du frostar av frysen.
Tidningspapper isolerar maten bra medan du frostar av frysen.Foto: Johan Croon/TT

19...

Annons

...procent av de tillfrågade har valt att frivilligt utesluta eller dra ned på ett livsmedel det senaste året. Det visar en webbundersökning från Vikväktarna genomförd av Kantar Sifo, där 1 062 personer deltog. Kött, kolhydrater och socker är det vanligaste livsmedlen som man valt att rata reducera, men även fett och alkohol.

Många drar ned eller slutar helt med köttätandet.
Många drar ned eller slutar helt med köttätandet.Foto: Shutterstock

Citatet

"Det här är en macka jag skapade i pandemitider, jag öppnade skafferiet och utgick från vad jag redan hade hemma."

Gabriel Olsson, vinnare av Mack-SM 2020, som har gett mackan namnet "Södermalms hembrännare".

Gabriel Olsson är bagare och konditor.
Gabriel Olsson är bagare och konditor.Foto: Sara Trus
Vinnarmackan "Södermalms hembrännare".
Vinnarmackan "Södermalms hembrännare".Foto: Sara Trus
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons