Notiser Mat v 49
Noma börjar göra hamburgare
Den danske kocken René Redzepi, som ligger bakom den prisbelönta krogen Noma i Köpenhamn, tar ännu ett kliv in i den gastronomiska världen. Efter att Noma-gruppen drivit en pop-up krog med hamburgare under sommaren ska den nu bli permanent. Popl blir namnet och öppnar i början av december i Christianshavn i den danska huvudstaden. Ekologiskt är ledordet på menyn, som vänder sig till både karnivorer, veganer och vegetarianer.
Veckans tips
När kylan drar in över landet är det ett perfekt tillfälle att frosta av frysen. Är det bara hyfsat kallt ute kan du ställa maten i kassar på balkongen eller altanen under tiden. Om du vill försäkra dig om att varorna inte tinar, lägg tidningspapper längs kanterna i påsarna. Avfrostningen ger dig också en chans att inventera vad du har i gömmorna. Lägg sedan det som du tänker äta snart synligt.
19...
...procent av de tillfrågade har valt att frivilligt utesluta eller dra ned på ett livsmedel det senaste året. Det visar en webbundersökning från Vikväktarna genomförd av Kantar Sifo, där 1 062 personer deltog. Kött, kolhydrater och socker är det vanligaste livsmedlen som man valt att rata reducera, men även fett och alkohol.
Citatet
"Det här är en macka jag skapade i pandemitider, jag öppnade skafferiet och utgick från vad jag redan hade hemma."
Gabriel Olsson, vinnare av Mack-SM 2020, som har gett mackan namnet "Södermalms hembrännare".