Annons

Ny brittisk nyhetskanal jämförs med Fox News

Under söndagen drar sändningarna för Storbritanniens nya nyhets-tv-kanal, GB News, i gång. Redan på förhand får den kritik och jämförs med amerikanska Fox News.
Publicerad 13 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Journalisterna vid 10 Downing Street får nya kollegor. Arkivbild.
Journalisterna vid 10 Downing Street får nya kollegor. Arkivbild.Foto: Alberto Pezzali/AP/TT

– Våra presentatörer kommer att ha friheten att säga vad de tycker, att ha lite kul och att vara modiga i de frågor som verkligen betyder något för folket i Storbritannien, säger nyhets- och programchefen John McAndrew.

GB News säger att man riktar sig till en bred publik, inklusive vad man kallar marginaliserade grupper som varit för att landet ska lämna EU.

Annons

Löftet att nå en publik som är fientligt inställda till public service-bolaget BBC och som beskrivs som underrepresenterade i brexitdebatten har bidragit till jämförelsen med Fox, som har lockat tittare som väljer bort traditionella medier.

– När det gäller format är vi som Fox. Men vi kommer inte att vara som Fox vad gäller att de kommer från ett starkt högerhåll och har desinformation och falska nyheter på sin agenda, har en av kanalens dragplåster, journalisten Andrew Neil, sagt.

Jane Martinson, professor i journalistik vid Londons City University, säger att hon tror att det har varit en "viss del hysteri på båda sidor" inför lanseringen. Hon påpekar också att det inte är möjligt att återskapa nyhetsrapportering på amerikanskt vis i Storbritannien, då man har tillsynsmyndigheten Ofcom med strikta regler för nyhetskanaler.

– Vi kan inte ha något som Fox eller CNN, för vi har opartiskhetsriktlinjer och regler, säger hon.

– Det kommer att bli väldigt intressant att se hur de (GB News) följer dem, fortsätter Martinson.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons