Annons

Ny enklare a-kassa får tummen upp

A-kassan bör förenklas och baseras på inkomst i stället för antalet arbetade timmar, föreslår regeringen.
Ett välkommet besked, enligt arbetslöshetskassorna.
Ekonomi • Publicerad 18 september 2023
Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L). Arkivbild.Foto: Lars Schröder/AP/TT

"Dagens arbetslöshetsförsäkring är krånglig och innebär en tung administrativ börda för arbetslösa, arbetsgivare och arbetslöshetskassor", säger arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L) i en skriftlig kommentar.

Tomas Eriksson, kanslichef på samorganisationen Sveriges A-kassor, håller med.

Annons

– Det finns en bred uppfattningen om att det är så här a-kassan bör se ut, säger han.

Den blir enklare och mer förutsägbar om arbetslöshetsersättningen baseras på tidigare inkomst och inte antalet arbetade timmar utefter en massa krångliga parametrar, enligt Tomas Eriksson.

Ännu är inte alla detaljer på plats, men förslaget bygger på en utredning som den förra regeringen tog emot för drygt tre år sedan. I utredningen föreslogs bland annat att det ska krävas en årsinkomst på minst 120 000 kronor för att få rätt till ersättning.

Det är väl just kring var nivåer och gränser hamnar som det kan bli stridigheter och diskussion om, tror Tomas Eriksson.

Om propositionen går igenom kan fler få rätt till ersättning och Pehrson hoppas även att förändringen leder till kortare väntan hos de a-kassor som dragits med långa handläggningstider.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons