Annons

Ny svensk astronaut i rymden tidigast 2024

Astronauten Marcus Wandt lämnar gravitation och syre bakom sig tidigast den 10 januari 2024. Då avgår Space X rymdraket mot den internationella rymdstationen (ISS).
Rymden • Publicerad 12 september 2023
Marcus Wandt kommer vara Sveriges nästa person som åker till den internationella rymdstationen för att delta i forskningen där.
Marcus Wandt kommer vara Sveriges nästa person som åker till den internationella rymdstationen för att delta i forskningen där.Foto: Pontus Lundahl / TT

Rymdfärden startar från Kennedy Space Center i Florida och besättningen i rymdraketen "Falcon 9" består av fyra personer, däribland Sveriges nya astronaut Marcus Wandt.

– Jag ser fram emot att vara en del av något som på riktigt flyttar gränsen för mänskligheten, har Wandt sagt i en tidigare intervju med TT.

Annons

Befälhavare för expeditionen är den erfarne amerikanen Michael López-Alegría. Han jobbar som chefsastronaut på företaget Axiom Space som arrangerar resan tillsammans med den amerikanska rymdstyrelsen Nasa och bolaget Space X.

Syftet med resan är att genomföra forskning på den internationella rymdstationen.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons