Nya regler efter 20 döda brittiska chaufförer

Publicerad 17 april 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Totalt har 20 busschaufförer i London avlidit av covid-19. Nu skärps reglerna för resenärerna. Arkivbild.
Totalt har 20 busschaufförer i London avlidit av covid-19. Nu skärps reglerna för resenärerna. Arkivbild.Foto: Alberto Pezzali/AP/TT

Londons bussåkare får inte längre kliva på bussen framme vid chauffören – påstigning måste ske vid mittendörren. Beslutet är taget av transportmyndigheten i London efter att 20 busschaufförer har mist livet i sviterna av covid-19.

Totalt har 14 000 personer avlidit tillföljd av coronaviruset i Storbritannien och London är hårt drabbat.

Tidigare har sätena längst fram i bussen varit avspärrade och chauffören har suttit bakom ett skyddsglas. Fackföreningsrepresentanten Pete Kavanaugh välkomnar de nya åtgärderna som innebär stängda framdörrar.

– Den senaste tiden har vi förlorat medlemmar i vår bussfamilj och vi vägrar att förlora fler, säger han.

Nationella restriktioner har gjort att antalet bussresenärer har minskat med 85 procent. Bussarna fortsätter att gå – men med färre avgångar –för att personer med samhällsviktiga yrken ska kunna åka.

Regeringen ser nu över om det ska vara rekommenderat att bära ansiktsmask i kollektivtrafiken.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.