Nya unika fynd på medeltida skeppsvrak
En rorkult och ett sex meter långt roder, vars teknik troligen även använts av Columbus och Vasco da Gama när de navigerade över världshaven – har hittats i Blekinge skärgård.
Det handlar om de pågående utgrävningarna av skeppet Gribshunden som tillhörde danske kung Hans och som under en resa till Kalmar gick på grund utanför Ronneby efter en brand 1495."
"Överskrider våra förväntningar"
Forskarna gör nu kontinuerligt fynd nere på botten där vraket fortfarande ligger.
– Resultaten överskrider våra förväntningar, säger Mikkel Hansen, marinarkeolog vid Vikingeskibsmuseet i Danmark, under en presskonferens.
Utgrävningarna genomförs av forskare och marinarkeologer från Lunds universitet, Blekinge museum och danska Vikingeskibsmuseet i Roskilde. Gribshunden är ovanligt välbevarad eftersom det inte finns skeppsmask i Östersjön på grund av den låga salthalten. En lycklig omständighet som avslöjat otroliga arkeologiska fynd genom åren.
"Av global betydelse"
Tidigare har flera unika fynd gjorts, bland annat ett svarvat dryckesstop, en arkebus (eldhandvapen), en luskam, en nypa saffran och en två meter lång atlantisk stör som kung Hans, skeppets ägare, tog med sig vid resan mot Kalmar för att imponera på svenskarna.
– Det här handlar inte bara om svensk och dansk historia. Detta har global betydelse, säger Brendan Foley, forskningsledare vid Lunds universitet, när fynden visas upp digitalt under en presskonferens.
– Det fanns en pulserande kultur här, fortsätter han.
Ett flytande slott
En rekonstruktion av skeppet i 3d-format växer sakta fram – fynd för fynd läggs till och visar hur medeltida skeppsbyggare använt sig av högteknologiska hjälpmedel, som rodret.
– Det som var den senaste tekniken på medeltiden, på just den typen av kravellbyggda fartyg som Columbus använde, förklarar Marcus Sandekjer chef för Blekinge museum.
– Rodrets, det var en del i skeppskonstruktionen som gjorde att man kunde segla längre sträckor.
Projektet kommer att pågå i flera år – och mycket finns kvar att upptäcka, fortsätter Marcus Sandekjer.
– Det vi tittar på är hur skeppet har fungerat som ett flytande slott, där kungen varit ombord också.
Fakta: Gribshunden
Fartyget, som tillhörde danske kung Hans, var 1495 på väg till Kalmar för förhandlingar om Kalmarunionen.
När det låg för ankar utanför Ronneby utbröt en brand ombord och fartyget gick till botten med besättning och allt.
Vraket, som ligger på nio meters djup, har varit känt sedan 1970-talet, men först 2013 fastställdes att det var just Gribshunden.
Fartyget byggdes på 1480-talet, sannolikt i södra delen av Nederländerna. Det var uppskattningsvis 35 meter långt och 10 meter brett, med en besättning på 150 man.
Gribshunden är ovanligt välbevarad eftersom det inte finns skeppsmask i Östersjön på grund av den låga salthalten.
Källa: Blekinge museum