NYC brottas med virusutbrott – stänger skolor

Bara en vecka efter att skolorna öppnat igen i New York måste flera hundra av dem stänga.
Orsak: nya utbrott i flera delar av jättestaden.
Nu kan fler restriktioner vänta.
Publicerad 6 oktober 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
New Yorks guvernör Andrew Cuomo (till vänster) och borgmästare Bill de Blasio på en presskonferens i början av mars. Numera framträder de sällan tillsammans och minerna är inte särskilt muntra.
New Yorks guvernör Andrew Cuomo (till vänster) och borgmästare Bill de Blasio på en presskonferens i början av mars. Numera framträder de sällan tillsammans och minerna är inte särskilt muntra.Foto: Mark Lennihan

Oron för en andra virusvåg växer i New York – som har vårens mardröm och över 23 000 coviddöda färskt i minnet. Men när USA:s största stad som bäst tar steg efter steg för att återgå till det normala vill borgmästare Bill de Blasio rycka i handbromsen.

– I dag finns inget att fira, meddelade han i söndags när han överraskande presenterade åtgärder för att tackla lokala virusutbrott.

Nio områden

Det gäller nio postnummerområden i Brooklyn och Queens, där andelen positiva covidtest har klättrat över 3 procent flera dagar i rad och på sina håll till och med över 8 procent. Det allmänna genomsnittet för staden ligger runt 1-1,5 procent.

För att bromsa smittspridningen vill borgmästaren stänga alla skolor samt affärsverksamheter av icke-nödvändig karaktär. Dessutom bör restauranger i de nio områdena inte längre få servera mat, varken inomhus eller utomhus, anser han.

Borgmästaren måste dock få sin plan godkänd av New Yorks guvernör Andrew Cuomo. Och han har på en egen presskonferens meddelat att han inte tänker skriva under åtgärdspaketet i sin helhet.

Cuomo anser att skolor och religiösa samlingsplatser är ett större problem för smittspridning än mindre affärsverksamheter. Därför vill han inte godkänna att företag stängs på grund av vilket område de ligger i utan efterlyser andra riktlinjer innan något beslut kan tas om vad som får hålla öppet eller inte.

Skolor stängs

Cuomo har dock sagt ja till att från och med tisdagen tillfälligt stänga omkring 300 skolor i de nio områdena – trots att inga större utbrott har kopplats ihop med terminsstarten.

Många amerikanska storstäder har valt en höst med utbildning på distans men i New York började elever återvända till klassrummen i förra veckan, för första gången sedan i mars.

– Jag kan inte rekommendera eller tillåta att någon familj i New York skickar sitt barn till en skola dit jag inte skulle skicka mitt eget barn, sade Cuomo på sin presskonferens.

Men bara en timme efter Cuomos besked meddelade de Blasio att det sista inte är sagt i frågan om affärsverksamheterna. Enligt honom fortsätter stadens tjänstemän att planera för en stängning tills de får några andra besked.

Oro för polarisering

I de områden där virusfallen nu ökar bor en stor ortodox judisk befolkning, som är bland de hårdast drabbade i pandemin i New York. Lokala myndigheter har förklarat det med att man inte alltid har följt de restriktioner som gäller.

Politikernas senaste besked har fått många ortodoxa att känna sig utpekade och det finns oro över ökad polarisering och antisemitism.

– Det är inte som om vi är de enda i New York som får covid, säger Yosef Hershkop som bor i Brooklyn till nyhetsbyrån AP.

Demokraterna Cuomo och de Blasio har länge varit oeniga om hur New York bör hantera coronaviruset och de har inte framträtt tillsammans på länge. Deras relation kantas av stridslystnad och det tycks inte ens en global pandemi kunna råda bot på.

Många turer

Den politiska sparringmatchen inför öppen ridå har fått osäkerheten kring framtiden att växa i de nio områdena. 42-åriga Susan Chan fick lov att skynda sig till skolan för att hämta hem sin sons skolböcker inför distansundervisningen.

– Ingenting har varit konsekvent. Jag hoppades att mina barn i alla fall skulle få vara tillbaka i skolan i åtminstone två veckor, säger hon till The New York Times.

Sofia Eriksson/TT

I de nio områden i New York där skolor nu måste stänga finns en stor ortodox judisk befolkning, som är bland de hårdast drabbade under pandemin i New York.
I de nio områden i New York där skolor nu måste stänga finns en stor ortodox judisk befolkning, som är bland de hårdast drabbade under pandemin i New York.Foto: Kathy Willens/AP/TT
En av de skolor i Brooklyn i New York som måste stänga på grund av att coronavirusfallen ökar i området.
En av de skolor i Brooklyn i New York som måste stänga på grund av att coronavirusfallen ökar i området.Foto: Kathy Willens/AP/TT
Fakta: Oenighet kring hanteringen

Fakta: Oenighet kring hanteringen

Omkring en halv miljon människor bor i de nio områden i Brooklyn och Queens där skolorna nu måste gå över till distansundervisning. Enligt New Yorks borgmästare Bill de Blasio kan de kanske återgå till klassrumsundervisning om några veckor om antalet personer som testar positivt för covid-19 sjunker.

Staden New York drabbades hårt av coronavirusets framfart i våras. När det var som värst insjuknade tusentals människor varje dag – även om testningen var begränsad i början. Men i slutet av sommaren hade staden lyckats bromsa smittspridningen, med bara några hundra bekräftade fall om dagen.

New Yorks guvernör Andrew Cuomo och borgmästaren Bill de Blasio är inte helt eniga när det gäller vilken strategi som är bäst för staden när det gäller hanteringen av pandemin.

USA har nästan 7,5 miljoner bekräftade fall av covid-19 och över 210 000 döda, enligt Johns Hopkins-universitetet.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.