Annons

Nytt efterskalv i hårdast drabbade områdena

Ett efterskalv skakade Marocko på söndagen. Skalvet inträffade i samma bergsområden som drabbats allra hårdast av det stora skalvet natten till lördag.
Marocko • Publicerad 10 september 2023
En man som förlorat sin bror gråter. Bild tagen i byn Ouargane, nära Marrakech.
En man som förlorat sin bror gråter. Bild tagen i byn Ouargane, nära Marrakech.Foto: Mosa'ab Elshamy/AP/TT

Medan räddningsarbetare sökte bland rasmassor och sörjande bad för de som omkommit inträffade efterskalvet som nådde upp till en magnitud på 3,9 enligt den amerikanska geologiska myndigheten USGS. Det är ännu oklart om och hur mycket förstörelse det nya skalvet orsakat.

Över 300 000 människor beräknas ha drabbats i olika grad av jordbävningen, enligt FN:s beräkningar. Över 2 000 personer har hittills bekräftats döda och talet väntas stiga.

Annons

Behovet av hjälp är enormt och tiden för att rädda människor under bråten blir allt mer knapp. Bland internationella hjälporganisationer som är beredda att åka växer samtidigt frustrationen i väntan på att Marockos regeringen ska begära hjälp.

– Vi vet att det finns ett akut behov att rädda människor och gräva under det som är kvar av byggnaderna, säger Arnaud Fraisse, grundare av Rescuers Without Borders, vars medarbetare fastnat i Paris i väntan på grönt ljus för att få åka dit.

– Människor dör under bråten och vi kan inte göra något för att rädda dem.

Spanien har fått en formell begäran om hjälp och skickade under söndagen 56 räddningsarbetare. Ett annat räddningsteam från Nice, Frankrike, ska också vara på väg till landet.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons