Nytt sätt att få koll på pollen

Skåne Region Skåne satsar på lokal sajt som informerar om halterna.
Publicerad 15 mars 2014 • Uppdaterad 13 december 2021
Pollen och pollenallergi är ett återkommande problem för många.
Pollen och pollenallergi är ett återkommande problem för många.

Webbsidan är tänkt som ett hjälpmedel för pollenallergiker så att de själva ska kunna justera sin medicinering och behandling under pollensäsongen.På www.kollpapollen.nu kan användare dokumentera hur de mår i en dagbok och därigenom koppla sina allergiska symptom med dagens pollennivåer i luften i Skåne och Blekinge. Allergiker kan enkelt notera, dag för dag, vilka besvär de får och parallellt kunna se vilka pollenhalter som finns i luften vid dessa tidpunkter.

Pollenrapporterna på www.kollpapollen.nu är gratis. Till att börja med vänder sig webbsidan till intresserade i södra Sverige med data från mätstationer i Malmö och Hässleholm i Skåne och från Bräkne-Hoby i Blekinge. Mätstationerna drivs i regi av Institutionen för biologi och miljövetenskap vid Göteborgs universitet i samarbete med Region Skåne samt Landstinget Blekinge.

Webbapplikationen visar resultat för 16 olika sorter: al, ambrosia, gråbo, björk, korsblommiga, mållor, hassel, bok, groblad och kämpar, gräs, popplar, ek, syror och skräppor, viden, alm, övriga korgblommiga växter. Dessutom kommer applikationen att utvecklas med tillgång till historik och möjlighet att gå tillbaka för att kunna se tidigare pollennivåer.Pollensäsongen är nu i full gång i södra Sverige. Perioden börjar med al och hassel redan i februari, därefter följer björk- och gräspollen och säsongen slutar med gråbo i augusti.

Christoffer Ekmark
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.