Annons

Nytt spannmålsavtal mellan Slovakien och Ukraina

Slovakien • Publicerad 21 september 2023
Höbalar nära polska huvudstaden Warszawa tidigare i veckan.
Höbalar nära polska huvudstaden Warszawa tidigare i veckan.Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT

Slovakien och Ukraina har träffat en överenskommelse om ett nytt handelssystem för spannmål. Enligt Slovakien bör det innebära att landets nuvarande importförbud kan hävas i slutet av året.

"Tills detta system har lanserats och dess fulla funktionalitet har testats gäller förbudet", skriver det slovakiska jordbruksdepartementet i ett uttalande.

Annons

Ukrainas export av spannmål till EU har sedan i juni och fram till i förra veckan omfattats av importförbud i Polen, Bulgarien, Ungern, Slovakien och Rumänien. Anledningen är att ländernas jordbrukssektorer upprepade gånger framfört klagomål om svårigheten att konkurrera med det stora inflödet från det krigshärjade landet i öst.

Men i förra veckan satte EU-kommissionen stopp för importförbuden – något som inte mottogs väl av de berörda länderna. Flera av dem har låtit hälsa att man kommer att trotsa EU:s påbud.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons