Nytt vaccin testas

Malmö – Vi hoppas kunna bromsa upp sjukdomen, förlänga överlevnaden för dessa patienter, säger Anders Bjartell, professor och överläkare i urologi vid Skånes universitetssjukhus i Malmö och huvudansvarig läkare för studien in Sverige.
Malmö • Publicerad 31 december 2012 • Uppdaterad 14 december 2021
Anders Bjartell Foto: Lunds universitet
Anders Bjartell Foto: Lunds universitet

– Vi hoppas kunna bromsa upp sjukdomen, förlänga överlevnaden för dessa patienter, säger Anders Bjartell, professor och överläkare i urologi vid Skånes universitetssjukhus i Malmö och huvudansvarig läkare för studien in Sverige.I ett senare skede kan behandlingen fungera som förebyggande, det vill säga att den ges till patienter som har prostatacancer men ännu inte fått någon spridning av tumören.– Vi kan inte räkna med att helt bota patienterna med den här metoden, men den kan bli en effektiv bromsmedicin. Resultaten har i tidigare tester varit goda, säger Anders Bjartell.

Den vaccin-liknande behandlingen fungerar på så sätt att små droppar av preparatet ges som ytliga injektioner i huden på patientens armar och lår, där immunförvaret reagerar bättre än på andra ställen. Inom ett år har patienten utvecklat ett immunförsvar som riktar sig mot prostatacancerceller.I förlängningen behövs sannolikt en kombination av olika behandlingar, fortsätter Anders Bjartell. Vaccinet verkar nog inte mot alla typer av cancerceller, utan dessa måste angripas på annat sätt. Malmöforskarna har också andra planer på att ta fram nya läkemedel som har effekt även mot de mest aggressiva cellerna.

Anders Bjartell och hans medarbetare utvärderar också en ny typ av PSA-prov, som ger större träffsäkerhet när det gäller att avgöra om en patient har cancer eller inte. Det mäter fyra olika former av PSA i patientens blod. Bakom metoden står Hans Lilja som är professor i klinisk kemi i Malmö men också verksam i New York och i Oxford. Arbetet med att ta fram nya metoder för att mäta PSA i blodet har, med stöd från Lunds universitet, pågått i många år. – Det ökar chansen att avgöra om det rör sig om cancer från kanske 70 till 75 procent. Det är fortfarande inte ett 100-procentigt säkert test, men är det mest intressanta inom PSA utvecklingen just nu, säger Anders Bjartell.

Om något år räknar han med att det nya provet ska finnas tillgängligt på marknaden.Dock avgör inte det nya PSA-provet om det rör sig om en farlig tumör eller inte. En stor studie kallad STHLM-3 syftar till att få fram en sådan metod planeras just nu under ledning av professor Henrik Grönberg i Stockholm.– Forskarna ska, förutom olika former av PSA, titta på om patienterna har ärftliga faktorer och om de har avvikande gener, som kan visa på en ökad risk att utveckla en farlig cancer, säger Anders Bjartell.

Cirka 250 000 män i Stockholm och på Gotland, samtliga män i åldern 50-69 år, erbjuds att vara med. – Det är fortfarande en öppen fråga hur bra detta nya test är, men det är ett utmärkt initiativ att testa de bästa markörena vi har i dag på en stor patientgrupp.Anders Bjartell önskar sig också nya typer av blodprov och vävnadsprov som kan tala om vilken typ av behandling som hjälper den enskilda patienten bäst.

Bakgrunden är att en mängd nya preparat mot prostatacancer är på väg ut på marknaden. En viss medicin kan ha god effekt på en patient, medan en annan behöver en annan typ av preparat. Gemensamt för de nya medicinerna är att de är väldigt dyra. En behandling kostar från 30 000 kronor i månaden och uppåt. Preparatet Zytiga finns redan på marknaden.– Kostnaden har gjort att landstingen är mycket avvaktande. Vi kan till exempel inte erbjuda dem till prostatacancer patienter i Skåne just nu, säger Anders Bjartell.

Slutligen nämner han att en stor svensk utvärdering (LAPPRO) av robotkirurgins fördelar och nackdelar jämfört med traditionell kirurgi blir klar till sommaren. Robotkirurgin har fått ett stort genomslag i hela världen och efterfrågas av patienterna. Men ännu vet ingen ifall metoden ger bättre resultat i fråga om överlevnad och livskvalitet i form av färre komplikationer som urinläckage och impotens.

Joakim StiernaSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.