Annons

OAS: Inga allvarliga fel i Peru-val

Publicerad 12 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
"Försvara folket röst", "Fiffla inte med min röst" – Fujimoris anhängare demonstrerar i Perus huvudstad Lima tidigare i veckan.
"Försvara folket röst", "Fiffla inte med min röst" – Fujimoris anhängare demonstrerar i Perus huvudstad Lima tidigare i veckan.Foto: Martin Mejia/AP/TT

Valobservatörer från den panamerikanska organisationen OAS säger att inga större oegentligheter har upptäckts i samband med presidentvalet i Peru.

Fem dagar efter valet har man fortfarande inte något slutgiltigt resultat.

Annons

I den senaste uppdateringen från rösträkningen leder vänsterkandidaten Pedro Castillo med 50,1 procent över högerkandidaten Keiko Fujimori. Men räkningen drar ut på tiden då röstsedlar från avlägsna landsbygdsområden och djungelsamhällen har försenats, liksom många valsedlar från utlandet.

OAS uppmanar kandidaterna att inte utropa sig som segare förrän rösträkningen är avslutad – något Castillo har redan har gjort, samtidigt som Fujimori påstår att valfusk har förekommit.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons