Annons

De är valets vinnare och förlorare

Sverigedemokraterna ser ut att bli valets stora vinnare. De stora förlorarna är Centerpartiet och Vänsterpartiet, enligt statsvetare som TT pratat med.
Politik • Publicerad 12 september 2022
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson segerrusig på sin valvaka.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson segerrusig på sin valvaka.Foto: Stefan Jerrevång/TT

Det pågår just nu en kamp mellan Magdalena Anderssons block och Ulf Kristerssons block och det skiljer bara 47 000 röster när nästan alla distrikt har räknats. Vad som dock verkar stå klart är att Sverigedemokraterna petar ner Moderaterna och kommer att bli landets näst största parti.

Den mer vetenskapliga förklaringen till SD:s framryckning kommer valundersökningar att ge svar på längre fram. Men Anders Sannerstedt, docent i statsvetenskap vid Lunds universitet, anser att partiets lyft beror på den senaste tidens skjutningar.

Annons

– Min tro är att det möjligen handlar om skjutningarna, lite överdrivet har det ju nästan varit en daglig nyhet på senare tid, säger han till TT.

– Sedan är det också så att SD hade en dipp i våras, de var lite svaga i mars–april vilket jag tror var en Ukrainaeffekt och den har klingat av. Till det bidrog också att SD var snabbt ute och sade att de stöder Natoansökan och ukrainska flyktingar.

Han funderar över om även linjen att permanenta den tillfälligt höjda a-kassan har lyft partiet.

– SD är ju ändå ett arbetarklassparti och jag kan tänka mig att många väljare tycker att a-kassan är en viktig fråga.

Anders Sannerstedt poängterar att SD numera ligger nära M i en rad sakfrågor.

– SD har också närmat sig M i samtal och det har varit en poäng att kunna visa att i viktiga frågor är partierna i princip överens, och är de inte helt överens kan de komma överens. Det gäller flyktingpolitiken, det gäller gängkriminaliteten, det gäller energipolitiken för att ta tre områden.

Han delar uppfattning med Mikael Gilljam, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, att om det blir en högerregering kommer M och KD att bilda den.

– Jag tror inte att SD har en chans att komma med. L sätter stopp för det. Och L vill inte vara med, för de vill inte sitta en regering som är beroende av SD, säger Mikael Gilljam.

Två partier pekas ut som förlorare

Trots att vissa partier verkar ha växt, är det tydligt att vissa partier gör ett sämre val än förväntat. Centerpartiet har under måndagsmorgonen backat 1,9 procentenheter jämfört med förra valet.

– Något som gjorde mig överraskad, är att Centerpartiet har förlorat var fjärde väljare men att de framställer det som om man gjort ett bra val, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

Annons

Ytterligare en förlorare som han pekar ut är Vänsterpartiet som backar 1,4 procentenheter jämfört med senaste valet.

– Jag trodde att Vänsterpartiet skulle göra bättre ifrån sig. De har haft en stark valkampanj och kunnat prata om de frågor som Socialdemokraterna vanligtvis gjort. Socialdemokraterna har inte haft en stark valkampanj, vilket gett Vänsterpartiet stort utrymme att prata om traditionella socialdemokratiska frågor.

Samtidigt pekar Tommy Möller på att Centerpartiet och Vänsterpartiet kan få svårt att samarbeta vid en eventuell regeringsbildning.

– Partiledare brukar få en försvagad ställning internt ifall de misslyckats i ett val. Det kan göra att kompromissmöjligheterna mellan de två partierna blir sämre, säger han.

Möjlighetsfönster kan öppnas

Trots att det just nu är jämnt mellan blocken, så tror Tommy Möller att det fortfarande finns goda chanser för en eventuell regeringsbildning.

– Det är alltid ett möjlighetsfönster som öppnas när valet är över och det finns alltid en möjlighet när valresultatet är på plats att ompröva och låsa upp lösningar som varit låsta tidigare. Om det är en övervikt till Kristerssons block, så är det en fråga om hur relationerna mellan partierna kommer vara, säger han.

– Det återstår röster att räkna, såsom utlandsröster, vilket är dåliga nyheter för Socialdemokraterna, då utlandsrösterna brukar vara borgerliga. Men det går inte i nuläget att säga hur det kommer sluta, säger Tommy Möller.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons