Operationer ställs in i Rumänien

Publicerad 5 oktober 2021 • Uppdaterad 29 november 2021
En intensivvårdsavdelning för covidpatienter på Marius Nasta-institutet i Bukarest, den 23 september. Arkivbild.
En intensivvårdsavdelning för covidpatienter på Marius Nasta-institutet i Bukarest, den 23 september. Arkivbild.Foto: Vadim Ghirda/AP/TT

Statliga sjukhus i hårt coviddrabbade Rumänien fylls till bristningsgränsen och alla icke-akuta operationer kommer att ställas in.

Påbudet ska gälla i en månad och vårdpersonal kommer då också att omplaceras, meddelar landets biträdande inrikesminister Raed Arafat.

Antalet bekräftat covidsmittade har mångfaldigats på kort tid och under måndagen fanns det bara tre lediga platser på intensivvårdsavdelningar i hela Rumänien.

Vaccinationsgraden är näst lägst inom EU – knappt var tredje invånare har fått sprutor – och hittills har fler än 37 000 människor avlidit med covid i landet.

Dorel Sandesc, vice ordförande för Rumäniens intensivvårdsförbund, beskriver situationen på avdelningarna som ett helvete och han tror att det bara är början.

– Vi är som en översvämmad Noas ark, som mängder av människor desperat klamrar sig fast vid, säger han.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.