Annons

Östra Göinge sämst på pappaledighet

Nyheter – Generellt kan man säga att utbildningsnivån och inkomsten har stor inverkan på pappornas uttag av föräldraledighet, säger Niklas Löfgren försäkringsutvecklare på Försäkringskassan.
Publicerad 21 januari 2009 • Uppdaterad 13 december 2021
I Östra Göinge är papporna sämst i Skåne på att ta ut föräldraledighet. Foto: Scanpix
I Östra Göinge är papporna sämst i Skåne på att ta ut föräldraledighet. Foto: Scanpix

– Generellt kan man säga att utbildningsnivån och inkomsten har stor inverkan på pappornas uttag av föräldraledighet, säger Niklas Löfgren försäkringsutvecklare på Försäkringskassan. Det innebär att i familjer där föräldrarna har hög utbildning och högre inkomst är papporna mer benägna att stanna hemma med sina barn. – Det räcker att en av föräldrarna har hög utbildning för att det ska ge effekt, förklarar Niklas Löfgren. I Skåne ligger därför inte oväntat Lund i topp när det gäller föräldralediga pappor. Här ligger både utbildningsnivå och lön relativt högt. Under tiden från december 2007 till och med november 2008 plockade Lundapapporna ut 24,8 procent, det vill säga närmare en fjärdedel av föräldradagarna. – De som är högutbildade har troligen också bättre och friare jobb som gör det enklare att ta ledigt, tror Niklas Löfgren. Tittar man på hela landet ligger Skåne sämre till jämfört med norra Sverige. I Västerbotten noteras ett jämförelsevis högt uttag av föräldraledighetsdagar bland papporna. Försäkringskassan har också tittat på hur stor andel av tvååringarna som har en pappa som tagit ut mer än tre månader med föräldrapenning. Här har man i de flesta kommunerna kunnat se en ökning under senare år. Detta gäller även i Östra Göinge. Efter införandet av de två pappamånaderna som infördes 1995 och 2002 använder papporna fler dagar per person än tidigare och de är också hemma under längre perioder. Men fortfarande finns barn vars pappor inte tar ut någon föräldraledighet alls. Kerstin Holst som är informationsansvarig på försäkringskassan syd menar att det trots all kan vara lite av en slump att Östra Göinge hamnat sist. – Det är en liten kommun där små förändringar kan ge stora utslag.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons