Pandemin kan fördröja norskt valresultat

Publicerad 11 september 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
En valafisch med Norge statsminister Erna Solberg i Oslo.
En valafisch med Norge statsminister Erna Solberg i Oslo.Foto: Ali Zare/NTB/TT

Rösträknarna måste hålla extra avstånd till varandra på grund av pandemin. Det innebär att resultatet från måndagens val i Norge kan dröja något längre än brukligt.

– Det är viktigt att valarbetare håller avstånd och vidtar smittskyddsåtgärder även när de räknar rösterna. Det kan göra att räkningen tar lite längre tid, säger Siri Dolven, avdelningschef på kommunal- och moderniseringsdepartementet.

För att göra arbetet lite enklare får kommunerna påbörja den preliminära räkningen av förhandsröster en dag tidigare än vanligt. De börjar med detta på söndag.

Många norrmän har röstat på förhand och den processen har löpt på i samma takt som tidigare – trots smittskyddsåtgärder i röstlokalerna.

– Kommunerna har förberett sig bra, men det kan bli köer vid vallokalerna den sista tiden före valdagen och på själva valdagen.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.