Annons

Pandemin slår mot Mårten gås: "Proppen gick ur"

Att pandemin skulle påverka firandet av Mårten gås insåg Sveriges största gåsuppfödare redan i mars.
Produktionen krymptes med en tredjedel och i höst har 6 000 färre gäss än förra året slaktats hos Viking fågel i skånska Munka Ljungby.
Publicerad 10 november 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
"För någon månad sedan var det mycket mer positiva tongångar, men sedan har proppen gått ur de sista två veckorna", säger gåsuppfödaren Björn Olsson i Munka Ljungby. Arkivbild.
"För någon månad sedan var det mycket mer positiva tongångar, men sedan har proppen gått ur de sista två veckorna", säger gåsuppfödaren Björn Olsson i Munka Ljungby. Arkivbild.Foto: Matthias Schrader/AP Photo/TT

– Det blev som jag hade befarat. Det hade inte gått att sälja fler gäss i år, säger Björn Olsson, som driver företaget tillsammans med sin fru.

Han har haft kontakt med många krögare med gåsamiddag på menyn, som har fått avbeställningar i sista stund.

Annons

– För någon månad sedan var det mycket mer positiva tongångar, men sedan har proppen gått ur de sista två veckorna, säger Björn Olsson till TT.

Även de stamkunder som kommer till gården köper mindre, kanske en gås i stället för tre. Kunderna är ofta lite äldre, konstaterar han, och de drar sig för att ordna stora middagar nu.

Försäljningen av majskyckling rullar däremot på mer eller mindre som vanligt.

– Det har minskat på restaurangsidan, men privatkunderna och butikerna köper mer. Det gäller att vara anpassningsbar i dessa tider.

Cecilia Klintö/TT

Fakta: Mårten gås

Fakta: Mårten gås

Mårtensdagen den 11 november firas till minne av helgonet Martin av Tours (ofta kallad Mårten Biskop). Mårtensafton firas den 10 november.

En gammal legend från Bretagne förknippar honom med gåsätandet. Han gömde sig i en gåsstia för att undgå att bli biskop, men förråddes av gässens kacklande. Som straff skulle fåglarna slaktas varje år under mårtenshelgen.

Helgen – i folkmun Mårten gås – var en viktig medeltida höstfest. Seden att äta gås spreds till Sverige från Frankrike och förankrades framförallt hos städernas hantverkare och bland adeln.

Om det var snö under mårtenshelgen skulle det bli barmark på julen.

Inföll Mårten gås en fredag–lördag skulle det bli sträng vinter.

Källa: Svensk fågel

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons