Annons

Panora går i graven för att växa

Kultur och Nöje Sedan 1983 har Biograf Panora visat kvalitetsfilm för Malmös finsmakare.
Publicerad 10 juni 2011 • Uppdaterad 13 december 2021
Biograf Panora öppnar nu sina dörrar för sista gången. Foto: Martin Schönbeck
Biograf Panora öppnar nu sina dörrar för sista gången. Foto: Martin Schönbeck

Sedan 1983 har Biograf Panora visat kvalitetsfilm för Malmös finsmakare. På slutet visades upp emot 400 filmtitlar per år, sju dagar i veckan. Men för ungefär ett och ett halvt år sedan fick de ett överraskande besked. – Skånska Dagbladet sade upp vårt kontrakt. Det kom som en chock helt utan förvarning. Vi blev lite förvirrade eftersom vi har varit här så länge, säger Suzanne Wiktorsson, biografföreståndare. Hon vill inte använda ordet bitter. Hellre då ordet vemod för att att beskriva situationen. Speciellt för publiken, som enligt Suzanne Wiktorsson är bredare än många tror.

– De flesta har trivts här och gillat de filmer vi har visat. Malmö går miste om en fast kulturell mötesplats med bra film varje dag. Jag säger inte att tillgängligheten på kvalitetsfilmer försvinner helt från Malmö, men den minskar ju verkligen. Biograf Panora har varit mobil sedan slutet på 90-talet. De har erbjudit allt från utomhusbio, med en skåpbil som rullande maskinrum, och “Gatans bio” med filmer för barn och unga runt om i Malmös olika stadsdelar. Ännu ett mobilt projekt är “Film under skånsk himmel” som visar skånskproducerad film utomhus.

I fjol visade de film på 32 olika platser i Malmö utan att någonsin tumma på kvaliteten. – Vi vill ge en optimal filmupplevelse var den än tar plats. Även om vi är i en park respekterar vi filmen, regissören och framförallt publiken och ger dem bästa ljud och bild. Det är den mobila verksamheten utanför biografens väggar som de nu tvingassatsa på. – Vi har faktiskt sedan länge vuxit ur biografen. Så om man ska vara positiv kan man se flytten som en möjlighet. Det dags för oss att utvecklas mot det mer mobila, säger hon och fortsätter: – Någon ledig fast biograf finns inte i nuläget. Det är ju tyvärr inget som väntar fix och färdigt. Inte i Malmö i alla fall.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons