Parallell rättsskipning leder till avskedande

Malmö stads lokaler ska ha använts för att sprida information om parallell rättsskipning – och en kommunanställd var inblandad. Nu har avslöjandet lett till att Malmö stad avskedar den utpekade medarbetaren, rapporterar Sydsvenskan.
Publicerad 12 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Malmö stad avskedar en anställd som enligt en advokatutredning informerat om romsk rättsskipning i kommunens lokaler. Arkivbild.
Malmö stad avskedar en anställd som enligt en advokatutredning informerat om romsk rättsskipning i kommunens lokaler. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Kvällsposten rapporterade i juni om en så kallad romani kris, en alternativ rättegång, som hölls efter att en ung, romsk tonårsflicka blivit våldtagen av en nära anhörig.

I den parallella rättegången fick mannen svära under ed på att han inte våldtagit flickan och ansågs därefter vara rentvådd. Flickans morfar uppmanades att se till att fallet inte skulle bli ett ärende för svenska myndigheter. Men senare dömdes mannen av Lunds tingsrätt till fyra års fängelse för våldtäkt mot barn och sexuellt ofredande.

En advokatutredning som Malmö stad låtit göra har kommit fram till att den nu avskedade mannen har informerat om romsk rättsskipning i Malmö stads lokaler.

– Det var ett brott mot Malmö stads värdegrund, säger Adam Hidestål, avdelningschef på Malmös kulturförvaltning, till tidningen.

Utöver avskedandet kommer kommunen också att genomföra en översyn av den verksamhet som den anställde arbetat inom.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.