Annons

Patrick Modiano får årets Nobelpris i litteratur

Nobel Räknas till en av Frankrikes främsta författare och får priset för sitt sätt att skildra \"ockupationsårens livsvärld\".
Publicerad 9 oktober 2014 • Uppdaterad 14 december 2021

Svenska Akademien lyckades överraska med sitt val av litteraturpristagare. Patrick Modiano är visserligen en av de franska författare som nämnts, men han har inte funnits med i spekulationerna och Akademiens ständige sekreterare Peter Englund hade heller inte lyckats få tag i honom innan priset offentliggjordes.Han får priset för "den minneskonst varmed han frammanat de ogripbaraste levnadsöden och avtäckt ockupationsårens livsvärld", som det heter i motiveringen.- I hans böcker handlar det mycket om sökande, sökandet efter försvunna människor. Det är människor som är rymlingar, osynliga som tar sig undan. Utan papper och med falska identiteter. Det är det ena. Det andra är ockupationen, som är ett av hans huvudämnen, säger Peter Englund om Modianos författarskap. Patrick Modiano är utgiven på Elisabeth Grates förlag i Sverige. För det lilla förlaget är det den andra Nobelpristagaren på kort tid, efter Jean-Marie Gustave Le Clézio 2008.Det är oklart om pristagaren kommer till Sverige.Patrick Modiano debuterade med uppmärksammade romanen "Place de l'Étoile" 1968.

Fakta:Nobelpriset i litteratur och tidigare pristagare

Vetenskapsmannen Alfred Nobels (1833-96) efterlämnade förmögenhet ligger till grund för Nobelprisen. Nobel gav Svenska Akademien i uppgift att utse Nobelpristagaren i litteratur. Det första Nobelpriset utdelades 1901.

Men det är inte bara de aderton i Svenska Akademien som kan föreslå pristagare. Det kan även ledamöter av andra akademier och samfund med likartade uppgifter, professorer i litterära och språkliga ämnen, tidigare litterära Nobelpristagare samt ordförande i ”författarorganisationer som är representativa för sitt lands skönlitterära alstring” göra.

Varje år brukar det inkomma ungefär 350 förslag.

En lång nomineringslista om 15-20 namn fastslås i april och under sommaren dryftar Nobelkommittén i Svenska Akademien oftast en handfull namn. En torsdag i oktober avslöjar Svenska Akademien sitt val.

Prissumman är 8 miljoner kronor som pristagaren får ur kungens hand på Nobeldagen i Stockholm den 10 december.

De 10 senaste årens pristagare:

2005 Harold Pinter (Storbritannien)

2006 Orhan Pamuk (Turkiet)

2007 Doris Lessing (Storbritannien)

2008 Jean-Marie Gustave Le Clézio (Frankrike)

2009 Herta Müller (Rumänien/Tyskland)

2010 Mario Vargas Llosa (Peru)

2011 Tomas Tranströmer (Sverige)

2012 Mo Yan (Kina)

2013 Alice Munro (Kanada)

2014 Patrick Modiano (Frankrike).

Källa: Svenska Akademien, TT.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons