Annons

"Patriotism lika med stöd för regimen"

Mer patriotism på ryska skolscheman utgör en upptrappning av Vladimir Putins nationalism.
I det här sammanhanget betyder patriotism egentligen stöd för regimen, bedömer professor Bo Petersson.
Ryssland • Publicerad 12 september 2022
Rysslands president Vladimir Putin framför en staty av tsar Peter den store till häst, i S:t Petersburg den 31 juli. Putin lägger stor vikt vid nationalistisk och historiskt betydelsefull symbolik. Arkivbild distribuerad av det ryska regeringskansliet.
Rysslands president Vladimir Putin framför en staty av tsar Peter den store till häst, i S:t Petersburg den 31 juli. Putin lägger stor vikt vid nationalistisk och historiskt betydelsefull symbolik. Arkivbild distribuerad av det ryska regeringskansliet.Foto: Mikhail Klimentyev/Kreml/AP/TT

Med start denna hösttermin ska ryska barn och unga få extralektioner med tema fosterlandskärlek. De kommer också att få förevisad den ryska regimens bild av kriget i Ukraina.

Kreml vill öka stödet för Putin-regimen och dess stornationalistiska politik på längre sikt, enligt Bo Petersson, Rysslandsexpert och statsvetarprofessor vid Malmö universitet.

Annons

– Putin har ju allt sedan han tillträdde som president verkat i den här riktningen: att man ska vara stolt över Ryssland, att man ska återinföra vissa nationella symboler från Sovjettiden och imperietiden, och så vidare. Det här är ytterligare en upptrappning av den politiken, säger han.

Frågor med svar

Skoleleverna ska återkommande diskutera vad patriotism och en sann patriot är. I utbildningsmaterialet ges förslag på lämpliga svar.

– Det handlar om regimens legitimitet, såklart. Och patriotism får man i dessa sammanhang anta är lika med att backa upp Putin-regimen och vad den står för, säger Bo Petersson.

Han tillägger att det också skulle kunna vara så att man på högsta ort har sett tecken på ett tilltagande missnöje med kriget och att man därför "anlägger moteld" med mer indoktrinering.

"Ganska mottagliga"

– Tyvärr frestas man att säga att majoriteten är ganska mottaglig, säger Petersson, och hänvisar till de opinionsundersökningar som finns och som visar att stödet för Putin har skjutit i höjden sedan den fullskaliga invasionen inleddes.

– Det är klart att det finns en andel av befolkningen som är kritiskt tänkande, men de flesta av dem föredrar nog att hålla tyst i dagens läge.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons