Annons

Pehrson: Undantag från anmälningsplikt

Regeringen går vidare med förslaget om att kommuner och myndigheter ska vara skyldiga att anmäla papperslösa till polisen. Planerna får skarp kritik.
Liberalernas partiledare Johan Pehrson utgår dock från att vissa verksamheter kommer att undantas från anmälningsplikten.
Politik • Publicerad 16 augusti 2023
Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L).
Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L).Foto: Christine Olsson/TT

– Jag vill inte föregripa det, men av Tidöavtalet framgår att det ska kunna göras undantag. Då nämns sjukvård men det nämns också i kontexten plural.

– Jag utgår från att det inte är den kommunala sophanteringen som avses, säger Johan Pehrson.

Annons

Anmälningsplikt, eller informationsplikt, är en fråga där Sverigedemokraternas och Liberalernas inställning skiljer sig åt, där SD vill ha en stramare linje och L vill se just undantag för vissa verksamheter.

"Barnkonventionen central"

I Tidöavtalet framgår att ett förslag ska tas fram för hur myndigheter och kommuner ska vara skyldiga att informera Migrationsverket och polisen när de kommer i kontakt med personer som vistas illegalt i Sverige.

Där står också: "Det kan finnas situationer där en anmälan skulle strida mot ömmande värden, till exempel i sjukvården."

Sveriges Radios Ekot rapporterade nyligen att direktiven till utredningen är färdiga. Utredaren får inte på förhand några instruktioner om vilka verksamheter som ska uteslutas, enligt radion.

Men undantag kommer det sannolikt att bli, enligt Johan Pehrson – inte bara inom sjukvården.

– För Liberalerna är barnkonventionen central, det är också en svensk lag. Det är en internationell konvention som vi är satta att respektera, det förutsätter jag att den kommer att göras också i det här arbetet, säger han.

"Auktoritärt system"

Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) har sagt att informationsplikten är "en genuint svår fråga" men att hon är övertygad om att den krävs för att minska skuggsamhället.

Regeringens planer har mötts av skarp kritik från oppositionen och under onsdagen skrev Socialdemokraternas riksdagsledamot Morgan Johansson på X, tidigare Twitter: "Ett omänskligt förslag, främmande för Sverige och hämtat från extrema auktoritära system."

Även Centerns partiledare Muharrem Demirok har uttalat sig: "I Tidöregeringens Sverige kommer lärare tvingas ange sina elever, vårdpersonal ska anmäla människor i nöd – och straffas om de vägrar. En skymf mot lärare, sjuksköterskor och socialsekreterare. Tidöbåten styr allt närmre mot anständighetens avgrund."

Även fackförbund som Läkarförbundet och Sveriges lärare, har kritiserat planerna och sagt att det inte ingår i en lärares yrkesroll att rapportera elever.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons