Annons

Pence: Trump har fel om min makt

Mike Pence vägrar gå med på sin förre chef Donald Trumps påståenden om att han hade makt att bestrida valresultatet 2020 och utse Trump till vinnare.
Samtidigt fördömer Republikanerna två kongressledamöter som inte ställer sig bakom Trump.
USA • Publicerad 4 februari 2022
USA:s förre vicepresident Mike Pence. Arkivbild.
USA:s förre vicepresident Mike Pence. Arkivbild.Foto: Charles Krupa/AP/TT
Liz Cheney och Adam Kinzinger i utskottet som utreder stormningen av USA:s kongressbyggnad den 6 januari 2021. Arkivbild.
Liz Cheney och Adam Kinzinger i utskottet som utreder stormningen av USA:s kongressbyggnad den 6 januari 2021. Arkivbild.Foto: J Scott Applewhite/AP/TT

Den förre vicepresidentens uttalanden inför en konservativ grupp i Florida är hans hittills starkaste ord om Trumps påståenden.

– President Trump sade att jag hade rätten, men president Trump har fel, sade Pence.

Annons

– Presidentämbetet tillhör det amerikanska folket och bara det amerikanska folket.

Trump, som senast i veckan fortsatt med sina grundlösa påståenden om att valet "stals" av Demokraterna, hävdar att Pence i sin roll kunde åsidosätta resultatet och utse Trump. Pence har tidigare sagt att han inte hade den makten, men aldrig förr i så hårda ordalag.

– Och helt ärligt finns det ingen mer oamerikansk tanke än den att en enda person själv ska kunna utse en president, fortsatte Pence i Florida, och kallade stormningen av USA:s kongressbyggnad den 6 januari 2021 för en "mörk dag i USA:s historia".

Cheyney och Kinzinger fördöms

I en helt annan del av USA, i Salt Lake City i Utah, fördömde det republikanska partiet två av sina egna kongressledamöter – för att de inte tydligt ställer sig bakom Donald Trump.

Liz Cheney och Adam Kinzinger sitter båda i det utskott som utreder händelserna den 6 januari 2021.

De två röstade båda för att ställa Trump inför riksrätt för hans del i stormningen, men bara det faktum att de sitter i det av republikanerna kritiserade utskottet är enligt partiet tillräckligt för fördömandet, som under en vinterkongress i Salt Lake City röstades igenom utan debatt.

De två "har varit fördärvliga för den institution representanthuset är, för det republikanska partiet och för vår republik", heter det i skrivelsen som fick en överväldigande majoritet ja-röster.

– De står inte upp för hårt arbetande republikaner, säger Republikanernas partiordförande Ronna McDaniel till The Washington Post.

"Skammen faller"

Cheney och Kinzinger kommer nu inte att få all den hjälp andra folkvalda republikaner kan räkna med, och partiet hotar med samma åtgärder mot alla "som medvetet äventyrar en seger i valet i november".

För Kinzinger spelar det ingen större roll, han har redan meddelat att han inte ställer upp för omval i sitt distrikt i Illinois. Liz Cheyney kommer däremot att få motstånd redan i primärvalet. Det republikanska partiet i hennes delstat Wyoming har författat ett brev där de ställer sig bakom en annan kandidat, Harriet Hageman.

Annons

Cheney har tidigare sagt att hon tänker göra allt hon kan för att inte låta Trump komma tillbaka till Vita huset. Inför fredagens omröstning sade hon:

– Ledarna i det republikanska partiet har gjort sig själva till frivillig gisslan hos en man som erkänner att han försökte stjäla ett presidentval. Historien kommer att döma dem.

Cheyney och Kinzinger får stöd av en veteran i partiet, som själv kritiserat Trump, Utah-senatorn Mitt Romney – som även är farbror till partiordföranden Ronna McDaniel.

"Skammen faller över ett parti som censurerar personer som agerar efter sitt samvete och stirrar ondskan i ögonen", skriver han på Twitter.

Bakgrund: Stormningen av Kapitolium

Den 6 januari 2021 samlades USA:s kongressledamöter i Kapitolium för att räkna presidentvalets elektorsröster och formellt utse demokraten Joe Biden till valvinnare och nästa president.

I Washington DC deltog samtidigt tiotusentals anhängare till Donald Trump vid ett politiskt massmöte presidenten höll under parollen "Rädda Amerika". Vid mötet upprepade Trump sina påståenden om systematiskt valfusk och påstod att han var den egentliga segraren. Han uppmanade sina anhängare att gå till kongressen: "Om ni inte fajtas utav helvete kommer ni inte att ha ett land längre", sade han bland annat.

Några hundra personer tog honom på orden. Protesterna övergick till våld när de stormade Kapitoliumbyggnaden och drabbade samman med polis. Vissa tog sig så långt som in i den demokratiska talmannen Nancy Pelosis kontor samt in i en av kamrarna. Delar av byggnaden vandaliserades och såväl senatorer som representanthusledamöter fick sättas i säkerhet.

Minst fem människor, varav en polis, miste livet i samband med våldsamheterna.

Över 700 personer misstänks för brott i samband med händelserna.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons