Annons

Pengar stryps till svinpestforskning

Två av Europas ledande experter på afrikansk svinpest är svenskar, men nu dras deras fortsatta forskningsanslag in, rapporterar tidskriften Forskning & Framsteg.
Forskning • Publicerad 12 september 2023
Sverige har två av Europas främst experter på svinpest, men i somras fattade regeringen ett beslut som innebär att deras fortsatta forskningsanslag dras in. Arkivbild.
Sverige har två av Europas främst experter på svinpest, men i somras fattade regeringen ett beslut som innebär att deras fortsatta forskningsanslag dras in. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Det handlar om Erika Chenais och Karl Ståhl, statsveterinär respektive statsepizootolog vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA). De är inte bara Sveriges ledande experter på ämnet, utan utmärker sig även i ett europeiskt perspektiv eftersom det finns ont om expertis, enligt tidskriften.

Deras forskning har bland annat finansierats av Vetenskapsrådet med riktade medel från biståndsbudgeten. Men i somras beslutade regeringen att sluta finansiera nya projekt inom utvecklingsforskning, där forskning om epizootier (smittsamma djursjukdomar) ingår.

Annons

– Det är ett dråpslag inför framtiden, säger Erika Chenais till Forskning & Framsteg.

Johan Forsell, bistånds- och utrikeshandelsminister, har tidigare sagt att beslutet om att strypa finansieringen fattades som ett led i en omprioritering i biståndsbudgeten till följd av kriget i Ukraina.

Hittills har 13 fall av afrikansk svinpest konstaterats i Sverige, samtliga i trakterna kring Fagersta.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons