Annons

Pojke anhållen för upploppen i Rosengård

En 17-årig pojke har anhållits misstänkt för våldsamt upplopp i Rosengård.
Han är den förste som gripits av polisen för söndagens oroligheter i Malmöstadsdelen.
Brott • Publicerad 6 september 2023
Under söndagskvällen och natten mot måndag drabbades Malmöstadsdelen Rosengård av våldsamma upplopp. Arkivbild.
Under söndagskvällen och natten mot måndag drabbades Malmöstadsdelen Rosengård av våldsamma upplopp. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Tonåringen greps under eftermiddagen på tisdagen och har anhållits misstänkt för våldsamt upplopp i Rosengård.

– Han är hemmahörande i Malmö, men ej på Rosengård. Det är den informationen vi kan ge om den misstänkte i nuläget, säger Nils Norling, presstalesperson på Malmöpolisen, till TT.

Kan innebära eskalering

Annons

Upploppen under söndagskvällen och natten mot måndag skedde efter en koranbränning vid Värnhemstorget, som ligger i en annan del av staden. I Rosengård sattes bilar i brand, sten kastades mot polisen och ett garage brandhärjades.

Den 17-årige pojken är den förste som grips för oroligheterna i Rosengård. Det var mycket folk ute i stadsdelen under oroligheterna, men enligt polisen var endast ett fåtal drivande i upploppen. Trots det greps ingen misstänkt på plats.

– Vi gör taktiska avvägningar hela tiden kring vad som är lämpligt. Det viktiga för oss är att dokumentera och identifiera. Ibland kan det innebära både en eskalering och en svårare situation om vi väljer att gå in. Vår polispersonal har gjort korrekta bedömningar som jag ser det, sade Petra Stenkula, polisområdeschef i Malmö och kommenderingschef för insatsen, till TT under måndagen.

Två män släppta

Just nu arbetar polisen med att gå igenom ett stort foto- och filmmaterial.

– Vi kommer att identifiera fler personer som deltog och vi är hoppfulla om fler frihetsberövade i närtid, säger Nils Norling.

På söndagen anhölls två män – 23 och 34 år – misstänkta för anstiftan till våldsamt upplopp på Värnhemstorget i samband med koranbränningen. Männen har nu släppts på fri fot, men är fortsatt misstänkta för brott.

– Åklagaren har gjort en bedömning att de inte riskerar förstöra utredningen, då finns det ingen anledning att de är frihetsberövade i nuläget, säger Nils Norling.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons