Polen sågar EU-lag – skarp kritik från unionen

Polens författningsdomstol anser att vissa delar av EU-fördraget inte är förenliga med landets grundlag.
Bryssel svarar med hotet att använda "alla tillgängliga verktyg" för att bevara EU-lag i Polen.
– Polen kan gå miste om EU-stöd, säger Hans Dahlgren, ansvarig svensk minister.
Publicerad 7 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
EU-anhängare demonstrerar utanför den polska författningsdomstolen vid en tidigare behandling av tvisten om polsk lag ska gå före EU-lag. Arkivfoto.
EU-anhängare demonstrerar utanför den polska författningsdomstolen vid en tidigare behandling av tvisten om polsk lag ska gå före EU-lag. Arkivfoto.Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT

Torsdagens utslag är den senaste inlägget i den mångåriga tvisten mellan regeringen i Warszawa och EU. Och det kan få vittgående konsekvenser för unionens framtid.

Enligt författningsdomstolens ordförande Julia Przylebska är flera delar av EU:s fördrag "oförenliga" med den polska grundlagen. Enligt Przybelska agerar dessutom EU "på ett sätt som går bortom dess kompetens".

Reaktionerna från EU och flera medlemsländer efter domen i Polen var starka, när slutsatsen stod klar: Polens rättsväsende ställer sig över EU:s.

– Det här är ett allvarligt läge. Det förebådar skärpta konfrontationer och väcker oro i unionen, i Bryssel och flera huvudstäder inklusive Stockholm, säger EU-minister Hans Dahlgren (S) på telefon till TT efter beslutet.

I en kommentar konstaterar EU-kommissionen att utslaget i den polska domstolen väcker "allvarlig oro", skriver Reuters.

Oförenliga med grundlag

EU:s justitiekommissionär Didier Reynders påpekar att EU:s rättssystem och dess förhållande till medlemsstaternas rättsväsende är en avgörande grundval i unionen.

Dahlgren förtydligar vilka verktyg EU har: det ena är att fortsätta en juridisk process via domstolar.

– Det andra är den så kallade villkorsmekanismen som gör det möjligt för unionen att inte betala ut EU-bidrag fullt ut till de länder som inte respekterar rättsstatens principer.

Domstolens utslag har genast välkomnats av den polska regeringen.

"Grundlagarnas företräde framför andra lagkällor härrör direkt från Republiken Polens konstitution. I dag har det återigen tydligt bevisats av Författningsdomstolen", skriver regeringstalesmannen Piotr Muller på Twitter.

Men utslaget möts också av skarp kritik. Genom att hävda att polsk lag går före EU-fördragen riskerar hela EU-systemet att ifrågasättas, liksom Polens möjlighet att vara kvar i unionen.

"Mörk dag"

"Det här är ännu en mörk dag för rättvisan i Polen. Med sitt utslag har domstolen i praktiken fastslagit att polsk lag går före EU-rätten och utmanar EU:s förmåga att skydda mänskliga rättigheter och rättsstatens principer i medlemsländerna. EU och medlemsstaterna måste omedelbart agera juridiskt, politiskt och ekonomiskt", säger Eva Geddie från människorättsorganisationen Amnesty International i ett uttalande.

Utanför domstolen demonstrerade dessutom ett 30-tal EU-anhängare.

– Det är en skandal. De för oss ut ur EU, sade pensionären Anna Labus till AFP.

Hans Dahlgren konstaterar från sin horisont att stödet bland den polska befolkningen för EU är stort. Efter helgen ska han träffa Polens ansvarige minister i Warszawa.

– Då ska jag förklara hur vi ser på frågan, och lyssna till hur de ser på detta.

Wiktor Nummelin/TT

Grim Berglund/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.