Polisen: Därför kan vi inte varna grannar
Under natten mot i torsdags dödades en kvinna i 25-årsåldern i en kraftig explosion i ett tvåvåningshus utanför Uppsala. Hon saknade helt koppling till gängkriminalitet.
– Nu har man börjat spränga för att folk ska dö, förut sprängde man i portar och trapphus för att markera, säger Jale Poljarevius.
Det är däremot inte första gången en oskyldig människa drabbas av gängvåldet. Bara den senaste veckan har flera utomstående personer både skottskadats och skjutits ihjäl.
Frågor från boende
Enligt polisen hör nu fler oroliga hyresvärdar och fastighetsägare av sig till myndigheten.
Även de boende vill veta hur hotbilden ser ut när polis varit på plats i område, men på grund av sekretess får myndigheten inte ge några raka svar, säger Poljarevius.
– Om folk frågar svarar vi att vi är där för att öka tryggheten och förhindra brott. Men detaljer går inte, man kan bara prata i allmänna ordalag, säger han.
"Sparken på stående fot"
I dag pågår ett ständigt arbete med att kartlägga och skydda potentiella måltavlor. Bara i Stockholm har polisen en lista på omkring 150 adresser där våldsdåd kan komma att ske framöver, enligt SVT.
Vissa platser bevakas dygnet runt medan i andra fall sker så kallad rondering där polisen rör sig mellan olika platser. Vid direkta hot töms bostaden helt.
Att skydda samtliga gängmedlemmar och deras anhöriga är dock omöjligt – liksom de som råkar bo vägg i vägg.
– Vi kan inte börja ringa på och säga “nu finns vi här för att en person ligger i konflikt med den och den, och det finns risk att de spränger varandra”, säger Jale Poljarevius.
– Du får i stort sett sparken på stående fot om du avslöjar sekretessbelagd information. Det spelar ingen roll om det är en vanlig medborgare eller seriemördare.