Polisen jagar misstänkt – inget gripande än

Polisen fortsätter att jaga den man som har anhållits i sin frånvaro efter tisdagens explosion i ett bostadshus i Göteborg.
Polisinsatser och husrannsakningar har gjorts i Göteborg, där insatsen pågick under natten.
Publicerad 1 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Polisen på plats med tekniker dagen efter den stora explosionen i ett flerfamiljshus på Övre Husargatan i Annedal i centrala Göteborg.
Polisen på plats med tekniker dagen efter den stora explosionen i ett flerfamiljshus på Övre Husargatan i Annedal i centrala Göteborg.Foto: Adam Ihse/TT

– Vi söker efter gärningsmannen som är anhållen i sin frånvaro. Det arbetet fortsätter. Vi söker honom med de polisresurser vi har. Det innebär spaningsinsatser, husrannsakningar och kontroller av underrättelser, sade polisens presstalesperson Hans-Jörgen Ostler på torsdagskvällen.

Huruvida man under natten har gjort några framsteg i jakten var polisen under fredagsmorgonen förtegen om.

Ingen koppling till gängkriminalitet

Sent på torsdagseftermiddagen gjordes en husrannsakan i en lägenhet i Annedal i centrala Göteborg, där polisen hade indikationer på att mannen kunde befinna sig. Men den misstänkte mannen hittades inte.

– Vi kommer säkert att gå in på fler ställen, sade polisens presstalesperson Thomas Fuxborg vid en pressträff efteråt.

Polisen bekräftade tidigare vid en pressträff på torsdagen att en man på sannolika skäl är misstänkt för grov allmänfarlig ödeläggelse efter explosionen i ett bostadshus i Annedal i tisdags.

– Mot bakgrund av det som är känt i utredningen kan vi säga att det finns ingen koppling till gängkriminalitet, sade regionpolischef Klas Johansson.

Fördröjd teknisk undersökning

Den tekniska undersökningen har fördröjts på grund av omständigheterna på platsen, sade han vidare.

– Det har varit för varmt, syrefattigt och svårt att röra sig i miljön, vilket har gjort att de tekniska undersökningarna inte riktigt kommit i gång, sade Klas Johansson.

Jakten på en gärningsman satte i gång direkt efter explosionen, parallellt med allt arbete som utfördes på själva brottsplatsen.

– Det är naturligtvis jätteviktigt att vi får tag i den här personen så snabbt som möjligt, säger Klas Johansson.

Fakta: Explosionen i Annedal

Fakta: Explosionen i Annedal

Klockan 04.48 på tisdagsmorgonen kom larm om en explosion på Övre Husargatan i Annedal, Göteborg. När räddningstjänsten kom fram visade det sig brinna på ett våningsplan och i tre uppgångar. Röken och tryckvågen från explosionen bedöms ha vållat de största skadorna.

En massiv räddningsinsats inleddes och omkring ett 100-tal boende evakuerades. Totalt har 16 personer behövt sjukhusvård. Fyra personer skadades allvarligt: tre kvinnor i 60-, 70- respektive 80-årsåldern samt en man i 50-årsåldern.

På onsdagen visar det sig att skadorna på höghuset är värre än befarat. På grund av hettan och rasrisken dröjer det innan den tekniska utredningen kan påbörjas.

På torsdagen anhålls en man i sin frånvaro på sannolika skäl misstänkt för grov allmänfarlig ödeläggelse. Polisen bekräftar att det inte finns någon koppling till gängkriminalitet.

Den misstänkte mannen eftersöks av polisen. Polisinsatser görs efter ett bombhot i närliggande Olivelund, samt i Annedal.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.