Polisens uppmaning till allmänheten: ”Låt sälarna vara ifred”

Nyheter Polisen översköljs just nu av samtal från människor som tror sig se övergivna sälkutar längs med Skånes kust. Men sälarna är inte övergivna och människors ingripanden kan få förödande konsekvenser.
Publicerad 7 juli 2019 • Uppdaterad 15 december 2021
A young seal rests on the North Sea beach in Cuxhaven, northern Germany, Saturday, Oct. 7, 2017. (Carmen Jaspersen/dpa via AP)
A young seal rests on the North Sea beach in Cuxhaven, northern Germany, Saturday, Oct. 7, 2017. (Carmen Jaspersen/dpa via AP)

Det är säsong för sälkutar och från flera håll längs med Skånes kuster rapporteras siktade sälar på stränder och i vattnet. Något som fått många att reagera med oro i tron att sälkutarna är övergivna av sina föräldrar.

"Sälungarna lämnas kvar på stränderna då de inte är simkunniga och det är inte ovanligt att mammorna är borta i flera timmar, ibland upp till flera dagar, innan de kommer tillbaka och matar ungarna." skriver polisen på sin hemsida.

På söndagskvällen avlivades en sälunge som övergivits på en strand i Helsingborg. Polisen skriver på sin hemsida att allmänheten inte respekterade 100-metersavståndet, vilket kan ha bidragit till att ungen övergavs.

Johanna StenbergSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.