Populär strumpa hjälper inte löpare
20 erfarna löpare fick springa en mil på löpband – en gång med kompressionsstrumpor, en gång utan. Strumporna påstås bland annat förbättra blodcirkulationen och minska muskelskador, men de vetenskapliga beläggen är få.
"Det har gjorts ett fåtal studier tidigare på effekten av kompressionsstrumpor, men resultaten har varit motsägelsefulla. Vår studie är den första där syresättningen och trycket inuti muskeln har mätts före, under och efter löpning", säger Sophia Halldin Lindorsson, vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, som har skrivit avhandlingen.
Studien konstaterar att syresättningen i underbenet faktiskt minskade för de löpare som bar kompressionsstrumpor, jämfört med när de sprang utan. Det finns inget som talar för att strumporna skulle öka prestationen hos den som bär dem.
"Vi tog blodprov både före och efter löpturen, och kunde inte se någon minskning av muskelskademarkörer vid användning av kompressionsstrumpor", säger Sophia Halldin Lindorsson, och tillägger:
"Detta fynd tillsammans med den minskade syresättningen i muskulaturen stärker tidigare teorier att kompressionsstrumpor inte ger någon prestationshöjande effekt hos friska personer."